Одесити проголосували за демонтаж пам’ятника Катерині ІІ

Завершилося електронне опитування щодо долі пам’ятника “Засновникам Одеси” (фактично – російській імператриці Катерині ІІ) на вебпорталі “Соціально активний громадянин” Одеської міськради.

Воно тривало з 20:00 20 вересня до 20:00 20 жовтня 2022 року. До участі в електронному опитуванні були допущені лише члени територіальної громади м. Одеси, які на момент опитування досягли 18 років та місце проживання яких зареєстровано/задекларовано на території м. Одеси.

Загалом проголосувало 7796 осіб.

Із них більшість – 3914 – висловилися за те, щоб демонтувати імперський пам’ятник повністю.

2816 осіб хотіли б монумент зберегти, але доповнити “історичною інформацією”.

Передісторія і контекст

Фактично, це пам’ятник російській імператриці Катерині ІІ, яка остаточно поглинула Україну, знищила Гетьманщину (1764), Січ (1775), запровадила кріпацтво, розформувала слобідське козацтво.

Уперше пам’ятник Катерини ІІ було відкрито 1900 року. Скульптурна композиція включала також фігури чотирьох “сподвижників” – віцеадмірала Й. де Рибаса, графа П. Зубова, князя Г. Потьомкіна-Таврійського, інженера Ф. де Волана. У 1920 році всі п’ять бронзових скульптур були зняті з постаменту.
Після відновлення незалежності України, у 2007 році, за каденції мера Едуарда Гурвіца, згідно з рішенням Одеської міської ради, незважаючи на протести громадськості, на оновленій Катерининській площі було “відтворено” пам’ятник “Засновникам Одеси” відповідно до зразка 1900 року.

За даними Міністерства культури та інформаційної політики, рішення щодо демонтажу пам’яток, пов’язаних з російською історією та культурою, повинні враховувати висновки вчених та незалежних експертів з історичної, художньої цінності таких об’єктів, їхньої унікальності та доцільності використання як “маркера” російських імперських претензій. Для пам’ятників, які є об’єктами культурної спадщини, є окрема процедура. Проте пам’ятник “Засновникам Одеси” до цього списку не включено.

Ухвалити рішення про знесення можуть лише депутати Одеської міськради після рекомендацій одеської міської історико-топонімічної комісії. Досі міська влада усувалася від прийняття рішення, хоча громадськість після повномасштабного вторгнення РФ чинить тиск щодо неприпустимості збереження російського імперського маркера.

Наприкінці вересня міськрада Одеси відмовилася переносити до музею пам’ятник Катерині ІІ.

Читайте також:
У Миколаєві “вибухнув” скандальний пам’ятник чекістам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна