У Миколаєві “вибухнув” скандальний пам’ятник чекістам

У Миколаєві ввечері 19 жовтня прогримів вибух – як з’ясувалося, це підірвали пам’ятник чекістам (офіційно – “загиблим міліціонерам”).

Про це повідомляє місцеве видання “Новини-N“.

Внаслідок вибуху обвалилася металева статуя. Постамент пам’ятника встояв, але у ньому утворилися величезні тріщини.

Також від вибухової хвилі у сусідніх будинках вилетіли шибки.

Очільник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім спочатку повідомив, що “російські окупанти вирішили питання з пам’ятником” (вибух пролунав якраз під час повітряної тривоги).

Проте пізніше голова ОВА додав, що “якщо це вибух вибухівки, то винні відповідатимуть за законом“, “хто б це не був”.

Пам'ятник співробітникам міліції, що загинули в період Великої Вітчизняної та громадянських війн. Фото Олександр Гордієнко Суспільне Миколаїв чекіст-миколаїв1 чекіст-миколаїв2
<
>
Пам'ятник співробітникам міліції, що загинули в період Великої Вітчизняної та громадянських війн. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

13 жовтня біля пам’ятника загиблим міліціонерам  спалахнув конфлікт. Представники Народного руху збиралися демонтувати монумент, але на його захист зібралися ветерани МВС. Поклавши біля пам’ятника жовто-блакитні квіти і проскандувавши “Слава Україні!” щоб підкреслити свою проукраїнську позицію), вони почали активно захищати монумент, аж до сутичок із активістами.

Ветерани міліції наголошували, що пам’ятник свого часу звели коштом самих співробітників правоохоронних органів, які вшановували тут загиблих колег. А представники патріотичних організацій називали монумент не інакше, як “пам’ятником катам українського народу”.

Зрештою на місце протистояння прибув начальник управління культури Миколаївської міськради Юрій Любаров. І заявив, що законних підстав для демонтажу пам’ятника або якихось його частин немає, бо він, мовляв, “на даний момент охороняється законом”, тому для того, щоб проводити будь-які маніпуляції з монументом, потрібен дозвіл Міністерства культури.

Водночас представники патріотичних організацій наголошують, що пам’ятник, про який ідеться, насправді вшановує чекістів, які боролися проти Української державності в 1917-1921 роках, виконували накази про колективізацію, вилучали майно в українських селян і знищували їх фізично.

Читайте також:
У Миколаєві відбулися сутички біля меморіалу чекістам, який активісти задумали знести

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна