У Миколаєві відбулися сутички біля меморіалу чекістам, який активісти задумали знести

У Миколаєві 13 жовтня біля меморіалу загиблим працівникам правоохоронних органів відбулись сутички між ветеранами Міністерства внутрішніх справ та людьми, які приїхали демонтувати пам’ятник не маючи відповідних дозвільних документів.

Про це кореспондентам “Суспільного” розповів начальник управління з питань культури та охорони культурної спадщини Юрій Любаров.

“Звертаємось до Кіма і просимо звернутися до Ткаченка, до міністра культури. Він знімає статус пам’ятки культури. І ми його переносимо. Цивільно переносимо. Без відповідних дозволів пам’ятник чіпати не можна”, — каже Юрій Любаров.

За словами краєзнавця Валерія Чернявського, повна назва пам’ятника така: Пам’ятник співробітникам міліції, що загинули в період Великої Вітчизняної та громадянських війн. Він встановлений у 1976 році за проєктом миколаївського скульптора Юрія Макушина. Кошти на меморіал збирали співробітники правоохоронних органів міста Миколаєва.

“Фактично сам монумент, не зважаючи на яскраво виражену радянську символіку, не пов’язаний зі спецслужбами СРСР. І в цілому відображає збиральний образ захисника вітчизни, захисника правопорядку відповідно у тому символічному ряді, який був актуальний на той час”, — розповідає краєзнавець Валерій Чернявський.

Поки присутні обговорювали свої подальші дії, один з учасників викликав патрульних зі скаргою на неправильно припарковану автовежу. Екіпаж наклав на водія штраф. Автовежа поїхала та люди почали розходитись.

“Звісно задоволені результатом. Але це правильно сказали. Якщо його приїдуть вночі знімуть — це вандалізмом зветься. Розумієте? Ми звикли, що ламати — не будувати”, — розповідає ветеран МВС Микола.

Представник патріотичної організації Юрій Діденко каже, що налаштовані рішуче, аби цей пам’ятник знесли.

“Вчергове підготуємо листи і сподіваємось, що все-таки в місті є українська влада. Я думаю, що це рішення залежить від однієї особи, від голови військової адміністрації Кіма. Я сподіваюсь, буде оперативно вирішено і цей пам’ятник буде виключений, він буде перенесений”, — каже Юрій Діденко.

Активіст Ілля Зелінський натомість наголошує, що це – пам’ятник чекісту.

“Пам‘ятник що стоїть – це пам‘ятник чекісту, саме тим хто боровся проти державності в 17-21 роках, тих хто виконував в дію накази про колективізацію, про «продрозверстки», ті хто вилучав майно українських селян там фізично знищував їх. Для нейтралізації цей пам‘ятник перейменували в «Меморіал загиблих працівників правоохоронних органів», але цікавить думка поліцейських, що зараз відвойовують наші території, перших днів війни чи ототожнюють вони себе з чекістами-будьонівцями?чи подобається вам такі пам‘ятники на честь ваших побратимів!?”, – пише він на ФБ.

Читайте також:
У Києві активісти демонтували пам’ятник Пушкіну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна