Міськрада Одеси відмовилася переносити до музею пам’ятник Катерині ІІ

Одеська міськрада не підтримала проєкт рішення про демонтаж і переміщення до обласного історико-краєзнавчого музею пам’ятника російській імператриці Катерині ІІ.

Про це в середу, 28 вересня, повідомляє “Укрінформ”.

Зазначається, що під час голосування проєкт рішення, внесений депутатами фракції “Європейська солідарність”, підтримали лише 17 із 64 членів міськради.

Як пише “Думская“, “за” проголосували всі депутати від ЄС та навіть деякі представники забороненої ОПЗЖ.

А ось із президентської партії “Слуга народу” демонтаж пам’ятника підтримали тільки троє – решта “не голосували”. ”

“І це після відвертого натяку з боку Володимира Зеленського, що наголосив у листі до міськради на важливості захисту національних інтересів та “очищення суспільного простору від об’єктів і пам’ятників, що стосуються російської імперської та радянської спадщини, яка закріплює в Україні російські пропагандистські антиукраїнські наративи”, – зауважує одеське видання.

“Пам’ятник Катерині ІІ – це маркер «русского мира», який окупанти намагаються встановлювати всюди, куди приходять. Зараз планують встановити такий монумент у тимчасово окупованих Херсоні та Луганську. Саме тому цій скульптурі не місце в центрі Одеси”, – заявив під час сесії депутат Андрій Вагапов.

Його колега Олег Звягін нагадав, що пам’ятник не охороняється, і його неодноразово обливали червоною фарбою.

Група депутатів-ініціаторів переміщення пам’ятника Катерині II до музею вказали в пояснювальній записці, що “увічнення російських, імперських, комуністичних та антиукраїнських діячів, подій і символів, що є колоніальною спадщиною окупаційних режимів, які прагнули знищити незалежність, суверенітет і державність України та українську націю, у вигляді пам’ятників у місті Одеса, є неприпустимим в умовах війни, розв’язаної державою-агресором російською федерацією проти України”.

Також на підтримку демонтажу пам’ятників російським імператриці Катерині та полководцю Суворову висловилася обласна військова адміністрація.

Нагадаємо, раніше міський голова Одеси Геннадій Труханов виступив проти знесення пам’ятника Катерині ІІ.

Читайте також:
В Одесі затримали активіста Григоряна, який розмалював пам’ятник Катерині ІІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна