“У мене є чіткі прізвища”: начштабу “Азову” Кротевич готовий свідчити генпрокурорам про оборону Маріуполя

Перший заступник командира та начальник штабу окремого загону спеціального призначення “Азов” майор Нацгвардії Богдан Кротевич “Тавр” готовий давати свідчення українським правоохоронцям щодо оборони Маріуполя (чи її відсутності) на час повномасштабного вторгнення росіян. 

Як передає “Новинарня“, про це він заявив в інтерв’ю Наталії Мосейчук, що опубліковане на її ютуб-каналі в четвер, 20 жовтня. 

Ведуча запитала, яким чином українське військо опинилося “припертим” до моря на “Азовсталі”.

На це офіцер НГУ, який повернувся з полону, відповів: “…Як так сталося? В мене є чіткі прізвища. Коли закінчу питання з обміном полонених, організаційними питаннями й коли полк “Азов” нарешті отримає танки та артилерію, я обов’язково напишу листа в генеральну прокуратуру, щоб люди, які винні в тому, що оборона Маріуполя… сталася так, як сталася, понесли покарання”.

Кротевич пояснив: “Це оперативно-стратегічний рівень того, що відбулося. Я, Редіс (командир полку НГУ “Азов” Денис Прокопенко – “Н”) були свідками того, як планувалася оборона Маріуполя. І ми тоді вже казали про це, що є проблеми. Якщо є питання в тому, чи Маріуполь здали – я скажу, що ні. Це просто халатне відношення до ворога і до планування. Це якщо говорити про зону Об’єднаних сил. Але є ще південний напрямок – Крим. З Криму просувалися війська, які не відчували жодного спротиву. Вони дійшли десь до Мангуша, і тільки потім їх почала вражати, наче, артилерія Об’єднаних сил. Це не питання до Об’єднаних сил – це питання до іншої людини… Є така структура – ОК “Південь”. І вони повинні були обороняти це місце”, – наголошує військовослужбовець Нацгвардії.

Тавр зазначив, що з напрямку Криму була дуже слабко побудована оборона.

“І те, що з Криму йдуть війська – це логічно було. І те, що їх повинні були зустрічати на перешийку… По-військовому це називається “маленький коридор мобільності”. І якщо там все закрити артилерією – ворог би не пройшов. Херсон би не був окупований, Бердянськ би не був окупований, Мелітополь не був би окупований. Так, ми би опинилися в оточенні, бо кільце закрила інша східна група (військ РФ – “Н”), яка пройшла між Волновахою і Маріуполем, закривши кільце між Нікольським та Маріуполем”, – сказав Тавр.

Кротевич додав, що українські сили оборони в Маріуполі чекали ще й десантної висадки з морського узбережжя, але вона не відбулася.

Також “азовець” пояснив, що наразі перебуває в медичній відпустці, ще не став у стрій, але коли офіційно повернеться на посаду начштабу – обов’язково звернеться до українських правоохоронців з приводу планування оборони Маріуполя.

“Мене це дуже зачіпало, коли я сидів на “Азовсталі”. Ми не спали взагалі, вважали, що ми всі загинемо. Я хотів, щоб люди, які винні, понесли відповідальність. А в медіа була така риторика – “потім розберемося”. З Майданом також було “потім розберемося”. Досі розбираємося… Я коли зустрічаюся з міністерством [внутрішніх справ], то вже кажу, хто винен у цьому. Я обов’язково письмово в Генпрокуратуру напишу, але для цього треба час. Це дуже велике свідчення, як воно все відбувалося: що хто казав, які прізвища, і як саме казали. І є ще свідки. Свідок також Редіс”, – резюмував Кротевич.

Читайте також:
У Маріуполі “Азов” втратив усе озброєння: полк просить танки та артилерію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна