“Тачки на ТрОкачку”: бізнес закликають підтримати проєкт із ремонту вантажівок для фронту

 

Бійці на передовій гостро потребують щонайменше 4 тисяч повнопривідних великогабаритних авто. Новий проєкт, започаткований представниками бізнесу разом із волонтерами і військовими тероборони, може частково розв’язати цю проблему.

Відремонтувати старі військові вантажівки та відправити їх захисникам на фронт береться проєкт “Тачки на ТрОкачку”, який презентували 18 жовтня в Києві.

“Серед потреб, які є в Сил територіальної оборони ЗСУ, забезпечення повнопривідними вантажними автомобілями на фронті є однією з найнагальніших. Волонтери, громадяни і навіть діти роблять багато, щоб ми мали авто. Наразі позашляховики й пікапи здатні покривати не всі завдання, які стоять перед захисниками на фронті”, – зазначив у коментарі журналістам бригадний генерал ЗСУ Сергій Собко, начальник штабу та заступник командувача Сил ТрО ЗСУ.

Ідеться про те, щоб привести до ладу автівки типу ГАЗ-66, ЗіЛ, КамАЗ тощо, які є в парку ЗСУ у великій кількості, однак вони несправні.

За словами Героя України Собка, “це машини 3-ї, 4-ї і 5-ї категорії. На них може не бути двигунів, інших важливих агрегатів, вони можуть бути іржаві, без коліс тощо”.

Бригадний генерал Сергій Собко (праворуч) і співзасновник проєкту Віктор Шевченко

Задачі, які виконують такі вантажівки – дуже актуальні: перевезення озброєння, особового складу і матеріально-технічного забезпечення. Тож цей “парк радянського періоду” і взялися ремонтувати силами меценатів та благодійників в рамках проєкту “Тачка на ТрОкачку”.

Як експеримент для початку відремонтували сім машин, розповів співзасновник проєкту Віктор Шевченко, офіцер управління логістики штабу Командування Сил ТрО та співвласник логістичної компанії. Перші вантажівки він ремонтував власним коштом. Це були ГАЗи різних категорій, вантажівки й тягачі.

“Закупили необхідні запчастини і матеріали. Два СТО в Києві погодилися зробити ремонт безкоштовно. У результаті менш ніж за три тижні Сили ТрО отримали сім готових до фронтових умов машин на ходу”, – похвалився Шевченко.

З його слів, вартість ремонту шести вантажівок становила по $2500 кожна, і тільки одна обійшлася дорожче – у $4300, оскільки знадобився капітальний ремонт двигуна.

“Через 22 дні машини, які були повністю непридатні, стали в стрій. Загальна вартість ремонту семи ГАЗів – 19 300 доларів”, – підрахував Віктор Шевченко.

Таким чином, у середньому ремонт однієї вантажівки обійдеться у 2,5-3 тис. доларів.

Для порівняння – придбати одну цивільну б/у автівку для фронту зараз можна орієнтовно за $6 тис.

Експеримент виявився вдалим, і профільне командування ТрО законтрактувало 230 авто на відновлення. Сьогодні, за словами Шевченка, вже 17 відновлених великогабаритних автівок зроблені та передані бойовим частинам.

За словами майстрів у боксі, одна з проблем полягає в тому, що до старих радянських машин, які по 20 чи й 40 років стояли на консервації, немає запчастин – доводиться шукати по всій Україні. Зокрема під питанням електрична і гальмівна системи.

Ініціатори проєкту закликають бізнес підтримати їхнє починання та долучитись до відновлення вантажівок для армії.

“Потрібні військові машини є на базах зберігання ЗСУ. Вони можуть перетворитися на брухт. Але більшу частину з них реально відремонтувати і відправити у стрій”, – говорить капітан ЗСУ Роман Городечний, підприємець і співзасновник проєкту.

Роман Городечний

Городечний звертається до відповідальних підприємців та благодійників із закликом долучитися до проєкту і поставити українську армію “на колеса”.

“Вкотре покажемо приклад колективного успіху українців. Адже швидкість пересування наших бійців прямопропорційно впливає на кількість позитивних новин з фронту та наближення перемоги”, – пояснює офіцер.

Фотогалерея:

8_Тачки на ТрОкачку_тероборона ЗСУ і бізнес (26) 3_Тачки на ТрОкачку_тероборона ЗСУ і бізнес (14) 5_Тачки на ТрОкачку_тероборона ЗСУ і бізнес (20) 7_Тачки на ТрОкачку_тероборона ЗСУ і бізнес (25) 8_Тачки на ТрОкачку_тероборона ЗСУ і бізнес (47) 4_Тачки на ТрОкачку_тероборона ЗСУ і бізнес (15) Тачки на ТрОкачку_тероборона ЗСУ і бізнес (46)_Сергій Собко 6_Тачки на ТрОкачку_тероборона ЗСУ і бізнес (23)
<
>

Як можна підтримати проєкт

Підтримати проєкт можна або фінансово – через закупівлю запчастин та оплата ремонту, або ж самостійно взяти на відновлення певну кількість авто. Ініціатори проєкту, спільно із Силами територіальної оборони ЗСУ, доставлять вантажівки до місця ремонту.

Підтримати та дізнатись більше про проєкт можна на сайті:
http://www.trocars.in.ua

Для реалізації проєкту залучено благодійний фонд “Буревій”, який акумулюватиме та розподілятиме кошти, забезпечуватиме звітність.

Серед партнерів, які вже долучитись до проєкту: міжнародна група логістичних компаній Zammler Group, компанія Regno, благодійні фонди Trident Tribes (“Племена Тризуба”) та Spirit of America Worldwide, девелоперська компанія Alterra Group.

Читайте також:
Зеленський став на бік поліції у справі про волонтерські авто для ЗСУ

“Нас протягом місяця намагалися спровокувати на порушення закону”,
– волонтер Святослав Літинський про обшук і липову справу

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.