Криптовалюта в час війни: цінність не лише для волонтерів ℗

Валютні обмеження в умовах війни для бізнесу, для населення в Україні, а також для тих, хто виїхав, Нацбанк пояснює потребою забезпечити макроекономічну стійкість країни. У таких умовах після повномасштабного вторгнення РФ криптовалюта стала тією паличкою-виручалочкою, яка дозволяє просто і без бюрократії як робити заощадження, так і збирати кошти на підтримку ЗСУ.

Пригадайте, як на початку березня на рахунку фонду “Повернись живим” у Patreon зависли 250 тисяч доларів – хоча до переговорів було залучене українське посольство, краудфандингова платформа відмовилася “підтримувати насильство” та так і не віддала ці гроші на оборону України. Однак, як кажуть представники “ПЖ”, перевага фонду – в його гнучкості. Тож волонтери розширили збір на різні види крипти. Це дозволило продовжити ефективну роботу багатьом благодійним фондам. Навіть Міністерство цифрової трансформації відкрило офіційні рахунки для донатів у цифрових валютах.

У Фонді Сергія Притули розповідали, що їм “заливали багато, був навіть платіж на 1 млн доларів криптою”. Завдяки цьому була можливість купувати за крипту радіостанції, квадрокоптери, тепловізори, прилади нічного бачення для ЗСУ. Менеджер із криптовалюти фонду “Повернись живим” також розповідав, що на гаманці фонду завдяки криптовалюті надходили “семизначні суми”, зокрема один з анонімних донатів становив 80 біткоїнів, тобто приблизно 3 млн доларів.

Найпопулярнішим способом покупки крипти є обмінні сервіси онлайн. Один із зручних способів купити криптовалюту за гривні в Україні – обмінник Changeit. Такі сервіси забезпечують вигідні умови, простоту й безпеку транзакцій кожному. Якщо зайти на такий сайт, можна одразу побачити (станом на час написання цієї статті), що ваші 10 тис. гривень є еквівалентом 0.01201359 біткойна із врахуванням комісії, і є змога легко обміняти гривню на крипту зі своєї банківської картки.

Мінус таких обмінників пов’язаний з обмеженістю функціоналу – вони не підходять для повноцінної торгівлі на криптобіржі та професійного трейдингу. Утім, якщо ви не маєте на меті ставати “криптолихварем” і плануєте лише точкові придбання цифрової валюти, такий сервіс вам точно підійде.

Потрібно зазначити, що вже згадані вище волонтери створили криптогаманці в кількох криптовалютах – не лише BTC, а і USDT, ERC тощо. Це дозволяє конвертувати, згладжувати коливання курсів і не втрачати на стрибках. При цьому Фонду Притули більшість донатів надходили в USDT – криптоаналог долара США. Це теж потрібно враховувати.

Тобто і волонтерам, і пересічним користувачам слід мінімізувати ризик, а отже, уважно обирати сервіс, знайомитися з різними пропозиціями, порівнювати умови обмінників, їхні комісії і т.д. Тоді буде вигідно і жертвувати, і заощаджувати у крипті.

За даними Crypto for Ukraine, лише в перші два місяці війни відповідні фонди в нашій країні отримали пожертв у криптовалюті на суму більше 100 млн доларів в еквіваленті.

Перевага донатів у криптовалюті

Серед переваг благодійних переказів у криптовалюті фахівці називають такі:

  • Швидкість і простота завдяки оперативній обробці транзакцій.
    Тоді як міжнародні перекази в традиційних грошах можуть проходити від кількох діб до тижнів і стикатися з валютними обмеженнями всередині країни, між банками та країнами, тривалість транзакція на крипторинку займає хвилини або й секунди.
  • Децентралізованість ринку та особливості технології блокчейн дозволяють уникати посередників.
    Крипторинок позбавлений банків, які затримують кошти або перевіряють їхні джерела, а також організацій, що можуть закривати рахунок отримувача.
  • Анонімність.
    Якщо хтось ше переживає, що його можуть звинуватити у фінансуванні війни чи “підтримці насильства”, виявити таке у криптопереказах неможливо. Адже крипторахунок не містить імені та забезпечує найвищий рівень конфіденційності.

Висновки

Велика війна показала, що кожен українець може бути волонтером і допомагати своїй армії. Так само війна показує, що українці в умовах валютних обмежень і нестабільності гривні знаходять ефективні фінансові рішення – це накопичення криптовалюти та розрахунки в крипті.

Ринок цифрових валют для українців не є чимсь чужим і невідомим. Ще до великої війни українці фігурували в першій п’ятірці країн за кількістю користувачів крипти на одну особу населення, успішно торгували на криптобіржах та ін. Що вже казати, якщо українська криптобіржа WhiteBIT стала одним зі спонсорів знаменитого футбольного клубу “Барселона”. Адреси криптогаманців мають і благодійні організації, і урядові структури.

Ринок криптовалют лише росте, а крипта перетворюється у вагомий, надійний та повноцінний інструмент фінансування.

Матеріал публікується на правах реклами ℗

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна