З’їзд Компартії Китаю: Сі Цзіньпін заявив про розбудову армії й попередив, що КНР не відмовиться від права застосувати силу до Тайваню

У неділю, 16 жовтня, у столиці КНР Пекіні розпочався 20-й з’їзд Комуністичної партії Китаю, від якого очікують рішення про переобрання на третій термін чинного лідера Сі Цзіньпіна.

На відкритті з’їзду Цзіньпін виступив із двогодинною промовою, в якій пообіцяв підкорити Тайвань, прискорити модернізацію армії Китаю та досягнути технологічної самодостатності й могутності” КНР, пише Associated Press.

Він заявив, що Китай завжди “поважав і піклувався” про жителів Тайваню та “сприяв економічним і культурним обмінам” через Тайванську протоку.

“Розв’язання питання Тайваню — це особиста справа китайців і залежить від китайського народу”, — наголосив Цзіньпін.

“Ми наполягаємо на прагненні до перспективи мирного возз’єднання з найбільшою щирістю та найкращими зусиллями, але ми ніколи не обіцятимемо відмовитися від застосування сили та залишаємо за собою можливість вжити всіх необхідних заходів”, – заявив очільник КНР.

При цьому він зауважив, що силовий варіант нібито “спрямований проти втручання зовнішніх сил і дуже невеликої кількості прихильників незалежності Тайваню, а не більшості тайванського народу”.

Також Сі Цзіньпін оголосив, що Китай “прискорить розбудову збройних сил світового рівня та зміцнить свою здатність створювати стратегічний потенціал стримування“.

Виступає Сі Цзіньпін. Фото: АР

Він також наголосив на необхідності подальшого посилення контролю Компартії над збройними силами країни.

“Китай повинен дотримуватися абсолютного лідерства партії в армії“, – заявив китайський лідер.

У ХХ з’їзді Комуністичної партії Китаю беруть участь майже 2300 делегатів. Якщо нинішній голова КНР Сі Цзіньпін, як очікується, буде переобраний на третій п’ятирічний термін, то отримає безпрецедентний за останні 50 років історії Китаю обсяг повноважень.

Читайте також:
Байден заявив, що війська США захистять Тайвань у разі китайського вторгнення

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна