Про реабілітацію ветеранів треба думати вже зараз, – ротний Черненко, який створив благодійний фонд

Волонтерство із завершенням війни не повинно закінчитися, потрібно буде ще багато допомогати військовим із їхньою реабілітацією. Уже тепер слід відпрацьовувати механізми інформування бійців ЗСУ та їх родин про можливості реабілітації, які є в Україні.

На цьому у своєму інтерв’ю “Апострофу” наголосив командир роти 204-го батальйону військової частини
А7373 Ігор Черненко, позивний “Чорний”, учасник АТО та співзасновник “Благодійного фонду Ігоря Черненка”.

“Людей із покаліченими долями повернеться з війни багато, і допомога буде потрібна як ніколи”, – пояснив  командир роти.

За його словами, особливо важливою стане психологічна та соціальна реабілітація військовослужбовців та їхніх родин.

“Все пережите бійцями на війні буде “стріляти”. У когось воно може “стрільнути” через рік, у когось через п’ять. Багато хлопців почуватимуться покинутими. Держава не зможе дати їм усього, чого вони потребують. Інші відчуватимуть, що їм “усі винні”. Але люди не говоритимуть про свої почуття, а будуть проживати все у собі. В душі ростиме чорна куля, яка, при відсутності належної допомоги, у будь-який момент може вибухнути. Після цього хтось з колишніх військових може почати пиячити чи підсяде на наркоту, а хтось – може піти з життя”, – зробив сумні припущення Черненко.

Він згадав власний досвід, коли після АТО, у зв’язку з відсутністю чи небажанням отримувати психологічну допомогу, з життя пішло більше хлопців з його батальйону, ніж “на передку”.

Враховуючи обсяг проблеми, “Благодійний фонд Ігоря Черненка” планує зробити комплексну реабілітацію одним з основних напрямків своєї діяльності.

“Наразі ми відпрацьовуємо механізм з інформування людей про всі можливості реабілітації, які є в країні. Адже багато бійців навіть не знають, куди звертатися за допомогою. В Україні мало інформації про те, де, наприклад, надають послуги з фізичної, психологічної, соціальної реабілітації, протезування”, – сказав Чорний.

Також, за його словами, фонд планує порушити питання доступності послуг в уже наявних реабілітаційних центрах. Бо їхні послуги, такі як діагностика, МРТ та інші – дуже дорогі. Тому задача благодійного фонду, на думку Черненка, допомогти бійцям отримати ці послуги або безкоштовно, або за невелику ціну.

Також у фонді Ігоря Черненка прагнуть убезпечити хлопців та їхні родини від надмірної бюрократії, яка теж може травмувати психіку.

“Ми хочемо створити механізм, при якому людина зателефонує до фонду, розповість про свої потреби, а вже фонд займатиметься вирішенням її питань від “а” до “я”, – поділився планами командир.

Про те, що бійці другої роти 204-го батальйону створили благодійний фонд для допомоги Збройним силам України та територіальній обороні, стало відомо ще у травні 2022 року.

Як каже командир, зі створенням фонду у роти стало більше можливостей отримувати допомогу.

“Ми почали збирати кошти більш потужно. Навіть ділилися з хлопцями з інших підрозділів, допомагали цивільним. Зокрема, закупили необхідні речі людям у звільненій від російських загарбників Бучі”, – розповідає Черненко.

Читайте також:
Волонтер з Маріуполя Кирило Долімбаєв: Поплачемо про втрачене, як посадимо бурячки біля Кремля. А зараз треба працювати

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна