РФ в окупованому Криму втратила рідкісний МіГ-31 – носій “Кинжала”, – ЗМІ

Російські війська під час катастрофи, яка трапилася 1 жовтня на авіабазі Бельбек в тимчасово окупованому Криму, могли втратити рідкісний Міг-31 – носій гіперзвукової ракети “Кинжал”.

Про це в вівторок, 4 жовтня, повідомляє Defence Express.

“Зважаючи на повідомлення на російських неофіційних профільних ресурсах втраченим літаком був МіГ-31 – важкий надзвуковий перехоплювач. До цього також фігурувала інформація, про розміщення літаків цього типу в окупованому Криму від Головного управління розвідки Міноборони України”, – йдеться в матеріалі.

Зазначається, що літак все ж таки не сідав, а йшов на зліт.

Через несправність здійснити його пілоти не змогли й повністю заправлене судно з озброєнням було втрачене. Це пояснює досить потужний вибух та велику пожежу.

Із двох членів екіпажу вдалось катапультуватись лише штурману, який за схемою покидає аварійну машину першим, часу для катапультування пілоту вже не вистачило.

Важлива деталь – “загинув льотчик першого класу, з великим нальотом з “Хотилово”. Ця зачіпка й дає можливість ще точніше ідентифікувати тип літака. Бо у 2021 році з’явилась інформація, що на авіабазі “Хотилово” у Тверській області розміщується МіГ-31К з ракетами “Кинжал” з 790-го винищувального авіаполку.

Тоді у РФ у звичній манері говорили, мовляв, тепер НАТО буде у паніці.

“Таким чином, дуже ймовірно, що 1 жовтня РФ втратила саме МіГ-31К, який цілком міг нести “Кинжал”. Враховуючи те, що кількість МіГ-31К у “ВКС” РФ вимірюється кількома десятками, як і кількість гіперзвукових ракет, то ця втрата доволі болісна”, – йдеться в матеріалі.

Тоді це – вже третя втрата МіГ-31 у РФ з початку року.

Зокрема 8 квітня МіГ-31 впав у Ленінградській області РФ, а 29 січня, до речі, також під час зльоту, викотився за межі смуги та зруйнувався інший – у Новгородській області.

Довідково

Аеродром “Бельбек” розташований на березі моря, на території, підпорядкованій Нахімовському району Севастополя. Впритул прилягає до мікрорайону Любимівка на північній стороні міста.
До окупації Криму Росією Міжнародний аеропорт Бельбек обслуговував Севастополь та інші міста Криму як пасажирський, проте з 2014-го його закрито для цивільної авіації й тепер він обслуговує тільки літаки військово-космічних сил РФ.

Читайте також:
Ілон Маск запропонував віддати Крим Росії – українці відповіли

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна