Не вистачило одного голосу: Верховний Суд не звільнив голову КГС Богдана Львова, що має паспорт Росії

Судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду на зборах не звільнили очільника ВС Богдана Львова, який має російський паспорт.

Про це в понеділок, 3 жовтня, інформує проєкт “Схеми”.

“Громадянин Російської Федерації Богдан Львов залишатиметься керувати найвищою українською інстанцією у сфері господарського правосуддя.

Таке рішення сьогодні ухвалили судді Касаційного господарського суду у складі Верховного суду – яким забракло голосів для його звільнення”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що для цього потрібно було 22 голос, а “за” звільнення проголосував всього 21 суддя.

Водночас 18 суддів КГС ВС проголосували “проти” звільнення Богдана Львова з посади голови суду. Наявність російського громадянства в нього підтвердили не лише журналісти-розслідувачі але й Служба безпеки України.

Встановлено, що в 2012 році Львов Богдан Юрійович (дата народження 28 вересня 1967 року, місце народження – місто Запоріжжя) отримав паспорт громадянина РФ №4512799636 замість паспорта РФ від 1999, який втратив чинність.

Також Львов, за даними податкового реєстру РФ, отримав податковий номер 774319527956, який міститься в реєстрі угод щодо нерухомого майна РФ, стосовно квартири за адресою: 125565, Росія, Москва, вул. Ленінградське шосе, 88.

Передісторія

Ініціативною групою суддів Касаційного госпсуду 19 вересня було оголошено збір підписів за проведення 26 вересня зборів щодо дострокового припинення повноважень голови КГС Богдана Львова. Однак 26 вересня збори суддів не відбулися.
Тоді звернення суддів Івана Міщенка і Олени Кібенко підтримали лише 13 суддів.

30 вересня потрібна кількість голосів суддів для ініціювання таких зборів була зібрана.

Активісти закликали позбавити Львова не тільки посади голови суду, а й громадянства України і статусу судді.

Питання про відставку судді Богдана Львова постало після того, як 15 вересня журналісти проєкту “Схеми” оприлюднили розслідування про наявність у нього громадянства Російської Федерації.
Журналісти опублікували документи, відповідно до яких Львов став громадянином РФ ще у 1999 році, вже працюючи суддею в Україні, а у 2012 році оновив паспорт після досягнення 45-річчя.

Сам Богдан Львов заперечує наявність у нього російського громадянства. Він також повідомив, що звернувся до правоохоронних органів з тим, щоб вони перевірили викладену журналістами інформацію. Львов стверджує, що документи, які свідчать про отримання ним російського громадянства, сфальшовані.

26 вересня стало відомо, що СБУ скасувала судді Львову доступ до державної таємниці.

Читайте також:
У Росію не пускають із паспортами РФ, виданими в ОРДЛО, – розвідка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна