Верховний Суд розгляне відставку голови КГС Богдана Львова, що має паспорт Росії

У Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду вже є достатня кількість голосів суддів для ініціювання зборів із розгляду питання про відставку очільника суду Богдана Львова, в якого виявили російський паспорт.

Про це в п’ятницю, 30 вересня, повідомив голова правління фундації Dejure Михайло Жернаков із посиланням на суддю ВС і бійця ЗСУ Івана Міщенка.

“Судді КГС Верховного Суду таки назбирали третину голосів, і в понеділок будуть збори щодо недовіри російському громадянину Богдану Львову як голові суду”, – написав активіст у соцмережі.

“Але нагадаю, що Львов має бути позбавлений не тільки посади голови суду, а й громадянства України і статусу судді (це в межах компетенції президента, який уже два тижні взагалі з цього приводу мовчить).

А ще має бути ретельно розслідувана його колабораційна діяльність на цій посаді (привіт, Служба безпеки України) і корупційні злочини, які він вчинив (цим уже займається НАБУ)”, – наголосив Жернаков.

Передісторія

Ініціативною групою суддів Касаційного госпсуду 19 вересня було оголошено збір підписів за проведення 26 вересня зборів щодо дострокового припинення повноважень голови КГС Богдана Львова. Однак 26 вересня збори суддів не відбулися.
Тоді звернення суддів Івана Міщенка і Олени Кібенко підтримали лише 13 суддів.

Питання про відставку судді Богдана Львова постало після того, як 15 вересня журналісти проєкту “Схеми” оприлюднили розслідування про наявність у нього громадянства Російської Федерації.
Журналісти опублікували документи, відповідно до яких Львов став громадянином РФ ще у 1999 році, вже працюючи суддею в Україні, а у 2012 році оновив паспорт після досягнення 45-річчя.

Сам Богдан Львов заперечує наявність у нього російського громадянства. Він також повідомив, що звернувся до правоохоронних органів з тим, щоб вони перевірили викладену журналістами інформацію. Львов стверджує, що документи, які свідчать про отримання ним російського громадянства, сфальшовані.

26 вересня стало відомо, що СБУ скасувала судді Львову доступ до державної таємниці.

Читайте також:
У Росію не пускають із паспортами РФ, виданими в ОРДЛО, – розвідка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна