В ОК “Південь” розповіли про наслідки масового застосування росіянами іранських ударних безпілотників

На Південнобузькому напрямку ворог активізувався, зокрема у “прагненні демонструвати свою силу на тилових територіях”. Російські війська масово застосовують ударні безпілотники іранського походження.

Про це йдеться у денному зведенні пресцентру ОК “Південь” в суботу, 24 вересня (за підсумками доби 23 вересня).

“Одесу двічі атакували дрони-камікадзе з напрямку Чорного моря. Внаслідок влучання двох дронів зруйновано адмінбудівлю в припортовій зоні. Ще один “Шахід-136” збитий над морем.
Вибуховою хвилею пошкоджено кілька навколишніх будинків. Загинула одна цивільна особа.

Під час повторної повітряної атаки Одеси силами протиповітряної оборони над морем знищено ще 4 дрони-камікадзе. Серед них вперше в Україні збитий багатоцільовий ударний БпЛА іранського виробництва “Mohajer-6” (“Мохаджер-6”), призначений для проведення розвідки, спостереження, рекогносцировки та вогневого ураження.

Ще один “Шахід-136” атакував ввечері наші позиції на лінії зіткнення в Березнегуватській громаді Миколаївщини.

При спробі атакувати напрямок порту Південного черговий “Шахід-136″ також влучно збитий”, – розповів речник ОК “Південь”.

“Не маючи успіху суходолом, намагається чинити вогневий та психологічний тиск на цивільне населення.
Протягом бойового дня ворог наніс 1 авіаційний, 1 ракетний удар по наших позиціях та по населених пунктах вздовж лінії фронту.
З літака тактичної авіації Су-30 ворог випустив ракету Х-31 по Куцурубській громаді. Без людських втрат”, – ідеться також у зведенні.

Крім того, російські війська на Півдні скинули на позиції ЗСУ контейнери з отруйною речовиною, повідомляли на сторінці Оперативного командування “Південь” у Facebook.

“З використанням безпілотного літального апарату на наші бойові позиції скинуто контейнери з отруйною речовиною, імовірно хлорпікринова граната К-51. Бойові медики спрацювали чітко, втрат та критичних станів немає”, – повідомили в командуванні.

Конвенція про хімічну зброю заборонила військове застосування хлорпікрину, прирівнявши його до фосгену, хлорціану та синильної кислоти.

Станом на ранок 24 вересня повідомлення по хімічну атаку на сторінці ОК “Південь” у ФБ відсутнє.

Контекст

У серпні стало відомо, що Росія отримала від Ірану “сотні” ударних безпілотників, які можуть бути використані під час її повномасштабного вторгнення в Україну.

У середині вересня почастішали випадки застосування росіянами на фронті цих дронів-камікадзе “Шахід-136” (Росія називає їх “Герань-2”). Так, 23 вересня ЗС Росії використали ці БПЛА для удару по Одесі, завдавши руйнувань та вбивши людину.

За цю добу 23 вересня ППО ПС ЗСУ знищили шість іранських дронів-камікадзе.

Президент Володимир Зеленський доручив Міністерству закордонних справ відреагувати на факти використання російськими військами зброї іранського виробництва. Того ж дня МЗС позбавило акредитації посла Ірану та прийняло рішення скоротити склад іранського посольства.

Читайте також:
Україна вислала посла Ірану через постачання Росії дронів-камікадзе

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна