Україна вислала посла Ірану через постачання Росії дронів-камікадзе

Україна вирішила позбавити посла Ірану в Україні акредитації, а також суттєво скоротити кількість дипломатичного персоналу іранського посольства у зв’язку з постачанням Тегераном Росії ударних безпілотників.

Про це йдеться в коментарі МЗС України, опублікованому ввечері в п’ятницю, 23 вересня.

Згідно з цією інформацією, до Міністерства закордонних справ України був викликаний тимчасовий повірений у справах Ірану в Україні, якому повідомили, що постачання іранського озброєння Росії “суперечить публічно задекларованій вищим керівництвом Ірану позиції нейтралітету, поваги до суверенітету та територіальної цілісності України”.

“Постачання зброї Росії для ведення війни проти України є недружнім актом, який завдає серйозного удару відносинам України та Ірану”, – наголосили в МЗС.

“У відповідь на такий недружній акт українська сторона ухвалила рішення позбавити посла Ірану в Україні акредитації, а також суттєво скоротити кількість дипломатичного персоналу посольства Ірану в Києві”, – додали в зовнішньополітичному відомстві.

Позбавлення акредитації означає, що посол тепер не може виконувати свої обов’язки і, згідно з дипломатичною практикою, має повернутися до Тегерана.

Досі посол Ірану в Україні Манучехр Мораді перебував за межами України, адже ще на початку повномасштабного РФ вторгнення він виїхав до Кишинева.

У серпні стало відомо, що Росія отримала від Ірану “сотні” ударних безпілотників, які можуть бути використані під час її повномасштабного вторгнення в Україну.
У середині вересня почастішали випадки застосування росіянами на фронті цих дронів-камікадзе “Шахід-136” (Росія називає їх “Герань-2”). Так, 23 вересня ЗС Росії використали ці БПЛА для удару по Одесі, завдавши руйнувань та вбивши людину.
Водночас за цю добу ППО ПС ЗСУ знищили шість іранських дронів-камікадзе.

Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдуллахіан заперечував, що Тегеран збирається продати Москві безпілотники для війни в Україні

Президент Володимир Зеленський доручив Міністерству закордонних справ відреагувати на факти використання російськими військами зброї іранського виробництва.

Читайте також:
У мережі з’явилося перше відео збиття іранського дрона-камікадзе

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.