“Ознаки слабкості та провалу”: США та Європа зреагували на мобілізацію в РФ та наміри провести “референдуми” на окупованих територіях

Сполучені Штати продовжать підтримувати Україну, попри оголошену в Росії часткову мобілізацію та спроби проведення псевдореферендумів.

Про це написала у Twitter посол США в Україні Бріджит Брінк у середу, 21 вересня.

“Фальшиві референдуми та мобілізація є ознаками слабкості, провалу Росії. Сполучені Штати ніколи не визнають претензій Росії на нібито анексовану українську територію, і ми продовжуватимемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно”, – йдеться у повідомленні.

Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола заявила, що ніякі псевдореферендуми, які РФ намагається провести на окупованих українських територіях, не змінять позицію Європи щодо підтримки територіальної цілісності України.

“Маємо бути абсолютно чіткі: жодні фіктивні референдуми не змінять позицію Європи щодо України та її територіальної цілісності. Це також не змінить того факту, що саме Росія вторглася в суверенну Україну”, – цитує Мецолу у твітері Представництво ЄС в Україні.

Повідомляється, що президентка Європарламенту запевнила – Європа стоїть пліч-о-пліч з Україною.

Президент Франції Еммануель Макрон засудив “цинізм” Росії та її фіктивні референдуми на “розбомблених та нині окупованих територіях” України. Він упевнений, що держава-терорист не може нав’язати своєї волі воєнним шляхом.

Макрон заявив, що цей конфлікт прокладає шлях для “інших війн за анексію” та загрожує “миру в Європі та в усьому світі”.

Також Європейський Союз попередив про те, що запровадить нові санкції, якщо росія проведе т.зв. “референдуми” на окупованих територіях України.

Як повідомив представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, російське керівництво не зможе залишитися безкарним у разі спроб приєднати Донецьку, Луганську, Запорізьку чи Херсонську області, передає Reuters.

“Росія, її політичне керівництво, а також усі задіяні у цих “референдумах” та інших порушеннях міжнародного права в Україні будуть притягнуті до відповідальності, також будуть розглянуті додаткові обмежувальні заходи щодо росії”, — попередив Боррель.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав ідею про “референдуми” неприйнятною.

“Цілком зрозуміло, що ці фіктивні референдуми неприйнятні”, – заявив Шольц.

Він додав, що псевдореферендуми не підпадають під “міжнародне право та домовленості, досягнуті міжнародним співтовариством”.

Водночас радник президента США Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван наголосив під час брифінгу, що Росія використовуватиме ці референдуми як основу для анексії території.

“Завтра вранці президент США виступить з промовою в ООН, це буде його щорічна промова, в якій він опише американське лідерство і як протистояти неприкритому та необґрунтованому вторгненню Росії в Україну. Ми знаємо, що ці референдуми будуть маніпуляційними. Ми знаємо, що Росія використовуватиме ці ганебні референдуми як основу для анексії цих територій, зараз чи в майбутньому. Якщо це станеться, США ніколи не визнають приєднання жодної частини України”, – сказав він.

Джейк Салліван додав, що США разом із партнерами докладатимуть усіх зусиль для того, щоб Росія поплатилася за подібні дії, а також, що Україні буде надана історична підтримка.

“Ми знаємо, що президент Путін, ймовірно, оголосить про мобілізацію, що відображає його війну в Україні. Це не дії впевненої держави, це не показник сили – навпаки, і США із союзниками нададуть необхідну допомогу українському народові”, – заявив він.

Очільниця уряду Естонії Кая Каллас заявила, що намір Кремля провести “референдуми” на окупованих українських територіях матиме для РФ зворотний ефект.

“Подібні дії матимуть зворотний ефект і згуртують нашу підтримку України. Більше військової допомоги, більше санкцій проти агресора, притягнення Росії до відповідальності за злочини”, – переконана прем’єр Естонії.

Вона наголосила, що результати фейкового голосування не будуть визнані.

“Сценарій окупантів у дії. Оскільки Росія просуває фейкові референдуми на окупованих територіях України, дозвольте мені сказати це голосно та ясно: ми ніколи цього не визнаємо. Україна має повне право повернути свою територію. Донецьк, Луганськ, Крим – це все Україна”, – написала Каллас на своїй сторінці у Twitter.

Водночас глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс закликав міжнародну спільноту відреагувати на наміри РФ новими санкціями та постачанням зброї Україні.

“Міжнародне співтовариство має відкинути цей крок, мають бути нові санкції, і Україна має отримати більше зброї, щоб звільнити свою територію. Ми повинні сказати ні російському шантажу”, – наголосив він.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг своєю чергою заявив, що Альянс вважатиме нелегітимними “референдуми”, а такі дії з боку Кремля є “подальшою ескалацією путінської війни”.

“Міжнародна спільнота має засудити це кричуще порушення міжнародного права та посилити підтримку України”, – написав Столтенберг.

З боку Польщі виступив президент Анджей Дуда, який також перебуває в Нью-Йорку на Генасамблеї ООН. Польський лідер впевнений, що “референдуми”, організовані Росією на окупованих нею територіях України, нічого не варті, а Польща не визнає їхніх результатів.

“Нічого не варті. Правда в тому, що результат визначається в Кремлі, а не голосуванням, – сказав Анджей Дуда, якого цитує Reuters.

Читайте також:
Данілов вважає мобілізацію в РФ “комплексною програмою утилізації росіян”

Путін оголошує часткову мобілізацію

МО РФ озвучило кількість резервістів, яких мобілізують в окупаційну армію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна