В Ірані на протестах через смерть арештованої за хіджаб жінки загинули пʼять осіб

В Ірані пʼять людей загинули під час протестів через смерть 22-річної Махсі Аміні, яка була затримана правоохоронцями за порушення правил носіння хіджабу. Мітинги через загадкову смерть жінки супроводжувалися зіткненнями з правоохоронцями.

Про це пише Washington Post.

Протести почалися в день похоронів – 16 вересня – і охопили декілька міст включно з Тегераном.

За даними правозахисної організації Hengaw, двоє людей були вбиті, коли сили безпеки відкрили вогонь по протестувальниках у курдському місті Сакез, на батьківщині померлої дівчини. Ще двоє загинули в місті Дівандаррех, одна – в Деголоні.

Влада Ірану загибель протестувальників не підтверджує. Напівофіційне Far News Agency стверджує, що демонстранти були розігнані поліцією, деякі були заарештовані.

Махсі Аміні

Махсі Аміні померла через кілька днів після того, як вона була затримана за порушення правил носіння хіджабу. Свідки стверджують, що затриману били в автозаку, після чого вона впала в кому, передає BBC.

Правоохоронці заявляють, що в неї був серцевий напад, але родичі заперечують, що Аміні мала які-небудь проблеми зі здоровʼям.

Деякі жінки, які прийшли на похорон вшанувати памʼять Аміні, знімали хіджаби на знак протесту. Частина людей також пішла з мітингом до місцевої адміністрації, але сили охорони відкрили вогонь по протестувальниках.

Іранці повідомляли також, що після появи звісток про смерть заарештованої Аміні в країні раптово став зникати інтернет.

Носіння жінками чадри, хіджабу чи накидки, яка закриває руки, є обовʼязковим в Ірані після ісламської революції 1979 року. Слідкує за дотриманням правил поліція з питань моралі.

Читайте також:
На Півдні ЗСУ збили ворожий штурмовик Су-25 й іранський дрон-камікадзе

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна