І “російський”, і “Пушкіна”: депутати Харківської облради провалили голосування за перейменування драмтеатру

Депутати Харківської обласної ради провалили голосування за перейменування Харківського академічного російського драматичного театру імені Олександра Пушкіна.

Про це в вівторок, 20 вересня, інформує місцеве видання Kharkiv Today.

У сесійну залу винесли два проєкти. Перший пропонував прибрати у назві Харківського академічного російського драматичного театру ім. О. С. Пушкіна лише слово “російський”.

Іншою пропозицією пропонували прибрати з назви і “російський”, і “Пушкіна”.

За вилучення з назви слова “російський” проголосували 55 депутатів. Назву без “Пушкіна” та “російського” підтримали 44 депутати. Для ухвалення рішення необхідний 61 голос. Тому жодна з пропозицій не була підтримана.

На сесії депутатка від “Блоку Кернеса” та голова бюджетної комісії Людмила Немикіна виступила проти зміни назви театру. Вона заявила, що зміна назви буде варварством, адже “Пушкін – це світове надбання”.

Депутати від “Блоку Кернеса” взагалі не голосували.

“Любителі “русского міра” піднімають голову. Лише 44 депутати Харківської обласної ради, зокрема фракція “Європейської солідарності” у повному складі, проголосували за те, щоб прибрати з назви Харківського академічного драматичного російського театру імені Пушкіна слово “російський” та ім’я російського поета.

Поета, який оспівував загарбницькі війни Росії та злочини російської армії. Якого Кремль використовує як інформаційну зброю проти України.

І це попри те, що вже 209 днів Харків обстрілюють російські війська. Попри те, що понад 20% області півроку були під російською окупацією. Попри зруйнований Ізюм. Попри все! Це ганьба!”, – написав у фейсбуці депутат Харківської обласної ради Сергій Жуков.

Читайте також:
Рука з браслетами з ізюмської могили: дружина впізнала в загиблому солдата Сергія Сову

На початку березня 2022 року колектив театру ухвалив рішення прибрати з назви слово “російський”, однак рішення за законодавством має ухвалювати обласна рада. До органів влади були надіслані відповідні листи.

“Рівень русофобії починає падати до небезпечної межі, за якою можливі рецидиви вбивчої русофілії”, – прокоментував у фейсбуці народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович.

Довідково

Під час Голодомору, 17 листопада 1933 року, у Харкові було створено російський драматичний театр. Першим керівником театру був режисер Ленінградського академічного театру драми. З собою він також привіз і акторів. У 1949 році театру присвоєно ім’я Пушкіна.

Читайте також:
На Харківщині від ворожого обстрілу загинули двоє людей, ще 9 поранені

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна