У Лондоні триває церемонія похорону королеви Єлизавети ІІ. ТРАНСЛЯЦІЯ

У понеділок, 19 вересня, в Лондоні відбувається церемонія державного похорону королеви Єлизавети ІІ, яка померла 8 вересня у віці 96 років після 70 років правління.

За оцінками, близько мільйона людей прибули до британської столиці, щоб побачити церемоніал, пише Associated Press із посиланням на керівника відділу транспорту Лондона Енді Байфорда.

Офіційно похорон почнеться о 13:00 за київським часом у Вестмінстерському абатстві. Сюди тіло королеви перенесуть із Вестмінстер-холу в супроводі короля Карла ІІІ та інших членів королівської родини.

Після цього труну з тілом Єлизавети ІІ доставлять у Віндзор. Власне поховальна церемонія відбудеться вже ввечері у Віндзорському замку, будуть на ній присутні лише ближчі родичі королеви. Королева буде похована в меморіальній каплиці короля Георга VI поруч зі своїм чоловіком принцом Філіпом, який помер 9 квітня 2021 року.

На похорон приїхали близько 500 високопоставлених представників інших країн, зокрема президент США Джо Байден із дружиною.

У поліції Лондона заявили, що безпека під час похорону королеви – найбільша операція, яку проводила служба.

Увечері 18 вересня попрощалася з королевою й українська делегація.

Вадим Пристайко, Інна Шмигаль, Олена Зеленська та Денис Шмигаль віддають шану королеві Єлизаветі II

Перша леді Олена Зеленська, прем’єр-міністр Денис Шмигаль із дружиною Інною та посол України Вадим Пристайко вшанували покійну у Вестмінстерському палаці. Про цей візит повідомило видання Royal Central, опублікувавши відео.

Також британські ЗМІ повідомили, що принцеса Вельська Кейт зустрілася з Оленою Зеленською напередодні похорону королеви. Кейт провела аудієнцію в Букінгемському палаці.

При цьому представники Росії, Білорусі та М’янми принципово не запрошені на державний похорон Єлизавети.

Похованню монархині передувала 11-денна жалоба, коли попрощатися з главою Сполученого Королівства міг кожен охочий.

Починаючи з 17 вересня, для всіх охочих час очікування у черзі на прощання з королевою становив 25 годин. Тисячі людей знадобилася допомога лікарів.

У понеділок понад 100 рейсів аеропорту “Хітроу” скасовані, щоб запобігти шуму літаків, які можуть завважати похорону у Вестмінстерському абатстві та релігійній службі у Віндзорському замку.

Читайте також:
Близько 5 тисяч українських військових вже пройшли підготовку в Британії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна