Представник уряду Угорщини заявив, що Росія може оголосити перемогу в Україні “в будь-який момент”

Очільник адміністрації прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуяш заявив, що Росія не становить загрози для Північноатлантичного Альянсу, якщо той відмовиться від “втручання” у повномасштабну війну в Україні.

Таку думку Гуяш висловив під час презентації книжки Гези Геце “Російська великодержавна політика, 1905-2021 роки”, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Magyar Hirlap.

Зокрема, керівник адміністрації угорського уряду назвав неправильними заяви Польщі та країн Балтії про те, що в разі програшу України у повномасштабній війні з РФ російська загроза перекинеться на них. За його словами, НАТО за жодних умов не повинне дозволяти “втягнути себе провокаціями” у війну, і в такому разі РФ нібито не несе загрози для Альянсу.

Гуяш також зазначив, що Росія й Україна перебувають у становищі, з якого важко знайти вихід. Найкращим варіантом розв’язання конфлікту був би мир, але “шанси на мир низькі”.

Водночас Росія нібито має “таку перевагу”, що “може оголосити перемогу практично в будь-який момент“.

Представник уряду запевнив, що Угорщина засуджує агресію, але не підтримує запровадження санкцій проти РФ, бо це не відповідає її інтересам. При цьому Гуяш розкритикував Європу за те, що вона стала залежною від російської сировини. І водночас сказав, що відновлення торговельних зв’язків із Росією – в європейських інтересах.

Також глава адміністрації прем’єра заявив, що Україна “ніколи належним чином не забезпечувала” права угорської меншини, а останніми роками ситуація ще й погіршилася у зв’язку з ухваленням закону про освіту.

Автор праці “Російська великодержавна політика” Геза Геце своєю чергою зауважив, що етнічні росіяни були присутні в Україні “з моменту її заснування”, а Москва весь час здійснювала вплив “м’якою силою” на Україну. А в останні роки росіяни нібито відчули, що їхнє становище в Україні “похитнулось”.

А колишній міністр закордонних справ Угорщини Геза Єсенський зазначив, що виправданням для вторгнення РФ в Україну стало ставлення останньої до національних меншин. Тепер же, за його словами, саме від дій Москви залежить завершення війни.

Читайте також:
Угорщину більше не можна розглядати як демократію, – Європарламент

Сійярто: Угорщина не обмежуватиме візи для росіян і проти нових санкцій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна