Одна з гіперзвукових ракет “Кинджал”, запущених по Кривому Рогу, впала на території РФ

У Ставропольському краї Росії 14 вересня впала гіперзвукова ракета “Кинджал”, яка мала полетіти на Кривий Ріг.

До такого висновку дійшов профільний український сайт “Мілітарний“, проаналізувавши фото і відео з російських джерел.

Інцидент стався 14 вересня в Туркменському окрузі Ставропольського краю поблизу села Кендже-Кулак.

Фотографії з місця події оприлюднив місцевий губернатор Володимир Владіміров.

При цьому російські пропагандисти просувають версію, нібито йдеться про падіння безпілотника Ту-141.

За інформацією російського телеграм-каналу Baza, від вибуху постраждало шість людей: один пожежник і п’ятеро цивільних, які прийшли подивитися на місце пригоди.

Це свідчить про те, що ракета здетонувала через певний час після падіння.

Як зазначає “Мілітарний”, фото і відео залишків того, що впало, не підтверджують версію про падіння безпілотника: на них не видно жодного характерного для Ту-141 “Стриж” елемента.

Ту-141 “Стриж” (ВР-2) Повітряних сил України під час навчань. Вересень 2021. Фото: ПС ЗСУ

ОSINT-дослідники висунули кілька версій того, яка саме ракета впала на російську територію.

Так, користувач твітера з ніком Lota звернув увагу на подібність залишків ракети до гіперзвукового ракетного комплексу Х-47м2 “Кинджал”.

За інформацією голови Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченка та очільника військової адміністрації Кривого Рогу Олександра Вілкула, серед ракет, якими росіяни 14 вересня вдарили по гідротехнічних спорудах міста, були й ракети типу “Кинджал”.

А місце падіння об’єкта у Ставропольському краї розташоване приблизно за 200 км від бази носіїв “Кинджала” МіГ-31 в Ахтубінську (Астраханська область РФ).

Подібність рештків хвостової частини ракети, що впала в Ставропольському краї, до ракети Х-47м2 “Кинджал”. Колаж: Мілітарний

Населений пункт Кендже-Кулак розташований на гіпотетичній траєкторії польоту “Кинджала”, запущеного з акваторії Каспійського моря російським літаком МіГ-31. Як відомо, саме з цього регіону російські винищувачі регулярно запускають ракети по українських містах.

Водночас OSINT-дослідники міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm спершу дійшли висновку, що уламки “невідомого літального апарата”, який впав на Кендже-Кулак, подібні до решток іншої російської ракети – надзвукової універсальної протикорабельної П-800 “Онікс”.

Натомість “Мілітарний” вказує на те, що максимальна заявлена дальність стрільби цієї ракети – 800 км, тобто з її допомогою дострелити до території України з більшості точок акваторії Каспійського моря неможливо.

Згодом в InformNapalm погодилися, що нові оприлюднені роспропагандистами фото хвостової частини того, що нібито впало в Ставропольському краї, справді свідчать радше про ракету типу “Кинджал”.

“Проте викликає подив, що носова частина схожа на П-800 “Онікс”, а хвостова – на 9-А-7660 “Кинджал”. Не виключено, що російські ЗМІ підкидають фейкові фото, щоб ускладнити ідентифікацію чи приховати обставини катастрофи”, – зауважили розслідувачі.

Російський МіГ-31K із гіперзвуковою ракетою Х-47м2 “Кинджал” на параді 9 травня 2018 року

Довідково:

“Кинджал” — російський гіперзвуковий авіаційний ракетний комплекс. За габаритами та зовнішнім виглядом ракета комплексу “Кинджал” подібна до балістичних ракет “Іскандер”. МіГ-31 здатний нести одну таку ракету і вражати цілі на відстані до 2000 км (з літаків стратегічної авіації Ту-22М3 “Кинджал” можна запустити далі ніж за 3000 км).
Після пуску з літака ракета піднімається на велику висоту у верхні шари атмосфери. А при заході на ціль по балістичній траєкторії може розвивати швидкість близько 12 тис. км/год.

Це найновіший тип ракет, які має на озброєнні Росія. Після прийняття на озброєння у 2018 році, їх випущено усього декілька десятків.

Серед запущених по Україні з акваторії Каспійського моря ракет уже були гіперзвукові Х-47М “Кинджал”. Зокрема, за інформацією Командування Повітряних сил ЗСУ, саме вони були застосовані 7 серпня для удару по військових об’єктах у Вінницькій області.

Читайте також:
Міноборони РФ визнало, що лупило по Україні гіперзвуковими ракетами “Кинджал”

РФ перекинула у Калінінград винищувачі МіГ-31, оснащені ракетами “Кинджал”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна