Побратими знайшли під завалами у звільненому Ізюмі тіло героя Романа Косенка, який загинув там 9 березня

Бойовий побратим знайшов та відкопав з-під завалів у звільненому Ізюмі тіло народного героя України Романа Косенка (псевдо “Яшка Циганков”), який загинув під час оборони міста ще шість місяців тому.

Про це повідомив у соцмережі військовослужбовець ЗСУ Юлій Терехов, знайомий з обома воїнами та з обставинами цієї історії.

Евакуація тіла Косенка відбулася 11 вересня.

“Вчора народний герой України, відважний боєць ССО ЗСУ, мій побратим Іскандер “Алі” Мамедов, в умовах інтенсивних бойових дій приїхав у місто Ізюм і своїми руками відкопав нашого друга Ромчика”, – розповів Терехов.

“Народний герой, боєць ДУК ПС і 3-го окремого полку СпП імені князя Святослава Хороброго ССО ЗСУ, хоробрий воїн, всім більш відомий як Яшка Циганков, загинув 9 березня в боротьбі з російськими свинособаками і стримуючи їх у вуличних боях за місто Ізюм. Упав як воїн, у бою зі зброєю в руках, боровшись до останнього. Яшка загинув від ворожого авіанальоту, а його тіло залишилося під завалами будинку, зруйнованого потужним вибухом авіабомби. Вчора Іскандер зі своїми хлопцями ринувся туди і голими руками розбирав завали. Він відкопав, дістав Ромчика і вивіз його на джипі”, – сповістив військовий.

Іскандер “Алі” Мамедов на руїнах в Ізюмі

“Рому знайдено. Наш воїн на щиті! Вічна пам’ять тобі, Яшка. Не забудемо”, – додав він.

Народний герой

Роман Косенко (псевдо “Яшка Циганков”) – активіст Майдану, учасник війни проти російських агресорів із 2014 року. Відомий як воїн Добровольчого українського корпусу “Правий сектор” (командир 2-го штурмового батальйону) та командир групи спеціального призначення А2077 (3-й полк спецпризначення ССО ЗСУ).

19 вересня 2015 рок нагороджений громадською відзнакою “Народний герой України”.

Загинув, обороняючи місто Ізюм Харківської області 9 березня 2022 року, у 15-ту добу повномасштабного вторгнення РФ.

За день до загибелі Яшка просив у соцмережі підтримки для цивільних мешканців Ізюма, який тоді став одним із перших міст-“привидів”, знищених російською артилерією:

“Він знав, що буде війна, і він не сумнівався, що ми переможемо. І він віддав себе своєму народу. Дякую, Друже”, – написав на смерть Романа журналіст Юрій Бутусов.

“Він точно був не з тих, хто боїться арти і авіації… Вкотре переконуюся, що кращі йдуть на небо першими, нам ще потрібно здобути в боротьбі таку нагороду… Побачимося незабаром…” – написав тоді білоруський опозиціонер і доброволець Ян Мельников.

Читайте також:
На Донеччині загинула боєць 24 омбр Ольга Сімонова, яка зреклася громадянства РФ і воювала за Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна