“Доказ співучасті в геноциді”: в деокупованих районах Харківщини виявили акти про вилучення зі шкіл української літератури

На окупованих територіях України російська влада та її поплічники серед учителів вилучають зі шкіл літературу українською мовою, що є доказом політики геноциду, яку проводять російські загарбники, та співучасті колаборантів у цьому злочині.

Відповідні документи, виявлені українськими військовослужбовцями у звільнених містах Харківщини, опублікував у фейсбуці журналіст Денис Казанський.

“Акти про вилучення зі шкіл української літератури, виявлені на звільнених територіях Харківської області. Докази політики геноциду, яку проводили російські окупанти в Україні.

Під приводом “боротьби з фашизмом” насамперед почали боротися з українською мовою та культурою, як і сотні років тому. Тоді був Валуєвський циркуляр, тепер – ці акти”, – зауважив Казанський.

Як випливає з оприлюднених актів, складали їх уже в серпні. Тобто колаборанти були впевнені, що Росія прийшла назавжди, але “щось пішло не так”.

“Цікаво, де тепер усі ці члени цих комісій? Мабуть, втекли бомжувати до Бєлгородської області”, — припустив журналіст.

Він також наголосив, що в разі затримання цих діячів покарання для них має бути максимально серйозним:

“Вони не просто співпрацювали з окупантами, а стали співучасниками дій, що мають ознаки етноциду та геноциду. Це дуже тяжкий злочин”.

Під актом “про вилучення літератури” в місті Балаклія підписалися: голова комісії – Демиденко Людмила Михайлівна (директор школи), члени комісії – Овсянник В. А. (завгосп), Писко Л. Н. (секретар), Обозна Є. П., Павленко Н. Н.

Під аналогічним актом в селі Яковенкове Балаклійського району підписалися: голова комісії – Гляненко Ольга Іванівна (директор школи), Коробка С. В. (заступник директора з навчально-виховної роботи), Коробка В. Д. (заступник директора з господарчої частини), Байбак Н. В., Котелевець Л. С.

Читайте також:
В Україні викладачі-колаборанти потраплять під санкції

Росіяни при втечі з Харківщини “забули” там вчителів, яких привезли з РФ промивати мізки українським дітям

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна