Христя Фріланд може стати новим генсеком НАТО, – ЗМІ

Віцепрем’єр-міністерка Канади, етнічна українка Христя Фріланд є однією із кандидаток на посаду генерального секретаря НАТО.

Про це інформує CBC News з посиланням на власні джерела.

Принаймні чотири різних джерела – в Оттаві, Вашингтоні та Брюсселі, де розташована штаб-квартира НАТО – заявили, що ім’я Фріланд кілька місяців обговорювалося в міжнародних колах із питань оборони та безпеки як потенційної наступниці чинного генерального секретаря Єнса Столтенберга.

“Є кілька дуже кваліфікованих жінок, які були б дуже хорошими кандидатами… Здається, є певний імпульс для того, щоб жінка стала наступним (генсеком)”, – сказав високопосадовець НАТО на умовах анонімності.

Сама Фріланд напередодні ухилилася від прямої відповіді про свою кандидатуру, згадавши, що “вже має дві роботи” – посади віцепрем’єрки Канади та міністерки фінансів.

Термін повноважень Столтенберга мав закінчитися цього місяця, але лідери НАТО, схвильовані після російського вторгнення в Україну, продовжили цей термін до 2023 року.

Як зазначає “Європейська правда”, серйозне обговорення заміни Столтенберга тривало на початку 2020 року, задовго до кінцевого терміну чинного генсека. Влітку 2021 року американське видання Politico написало, що три колишні президентки країн НАТО – Колінда Грабар-Кітарович з Хорватії, Даля Грибаускайте з Литви та Керсті Кальюлайд з Естонії були серед головних кандидаток.

Джерела в Брюсселі повідомили, що ім’я Фріланд з’явилося восени торік.

Фріланд заглиблена в політику та історію Східної Європи. Вона може вільно говорити англійською, українською, російською, польською, французькою, іспанською та італійською мовами. Ймовірно, вона вважатиметься головною фавориткою в той час, коли Альянс намагається втриматися разом на тлі великої війни у Європі. Її знання Росії та внутрішньої роботи Кремля також був би великим плюсом.

Довідково

Христя Фріланд (Chrystia Freeland) народилася 8 лютого 1968 року в канадському місті Піс-Рівер у провінції Альберта. Її мати, Галина Хом’як-Фріланд, українка за походженням.

Журналістську кар’єру Фріланд починала в Україні як стрінгер видань Financial Times, The Washington Post та The Economist.
Пізніше вона працювала у Financial Times у Лондоні заступником редактора, редактором британських новин, далі – керівником московського бюро, кореспондентом у Східній Європі, редактором вікенд-видання та редактором сайту FT.com.

Фріланд була учасницею та модераторкою багатьох форумів в Україні.

Ставши політиком, вона виграла в Канаді внутрішньопартійні праймеріз Ліберальної партії й восени 2015 року була обрана до парламенту Канади, після чого стала міністром міжнародної торгівлі і займала цю посаду до січня 2017-го. Надалі вона майже три роки була міністром закордонних справ Канади, а з листопада 2019-го – віцепрем’єром та міністром міжурядових справ.

У серпні 2020-го Фріланд стала першою жінкою на посаді міністра фінансів Канади.

Варто зазначити, що Христі Фріланд, через її політичну позицію щодо Росії, ще з 24 березня 2014 року заборонено в’їзд до РФ.

Читайте також:
Україна вже не хоче отримати ПДЧ в НАТО та потребує лише членства, – віцепрем’єрка Стефанішина

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна