“Людина не може витримати таких катувань”: російські нелюди повернули тіло британця Пола Урі зі слідами тортур

Російська сторона повернула тіло громадянина Великої Британії Пола Урі, який ще в липні помер у полоні в росіян на окупованій території Донеччини, зі слідами катувань.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Відсутні частини тіла, численні порізи та сліди катувань: Росія повернула тіло британського волонтера Пола Урі.

Після більше ніж 1,5 місяця перемовин Російська Федерація через проксідержавні утворення – так звану “ДНР” – повернула тіло закатованого британського волонтера Пола Урі, якого з квітня до липня 2022 року незаконно утримувала в заручниках у тимчасово окупованому Донецьку.

У липні 2022 року ми бачили заяви російських пропагандистів про загибель Пола Урі “внаслідок хвороби і стресу”. А сьогодні, 7 вересня 2022 року, отримали понівечене тіло”, – написав Лубінець.

Він зауважив, що остаточно причину смерті Пола Урі підтвердить судмедекспертиза: “Всі необхідні повідомлення зроблені, також у належний спосіб поінформовано посольство Великої Британії в Україні”.

При цьому Лубінець зазначив, що, як Уповноважений ВР з прав людини, вже сьогодні може стверджувати, смерть британця була насильницькою.

Людина просто не може витримати таких катувань. Я бачив фото тіла загиблого, і в будь-кого, хто це побачить, сумнівів не залишиться”, – наголосив омбудсмен.

Він підкреслив, що вбивство волонтера Пола Урі через катування – це воєнний злочин, який стане ще одним доказом під час трибуналу над російським політичним та військовим керівництвом.

“Російська Федерація вчергове показує своє людожерське обличчя. Щоденно піддаються катуванням та знаходяться під загрозою позасудових страт тисячі цивільних громадян, які незаконно утримуються в заручниках Росією на тимчасово окупованих територіях.

Згідно З женевською конвенцією про захист цивільного населення, під час війни заборонено брати в заручники цивільних осіб, завдавати їм каліцтва, здійснювати жорстоке поводження й застосовувати тортури, піддавати переслідуванню. Також цивільні особи повинні мати доступ до отримання медичної допомоги, включно із можливістю відвідування їх представниками Міжнародного Комітету Червоного Хреста та надання їм гуманітарної допомоги та надання лікарських засобів. На жаль, Російська Федерація не дотримується жодного із підписаних нею правил цивілізованого світу”, – додав Лубінець.

Британці Пол Урі (Paul Urey) та Ділан Гілі (Dylan Healy) були захоплені російськими військовими наприкінці квітня 2022 року поряд із Дніпрорудним у Запорізькій області, коли здійснювали свою діяльність як волонтери, долучені до евакуації виключно мирного населення із зони активних бойових дій.

Ділан Гілл наразі не звільнений, у так званій “ДНР” його “звинувачують” у разом з іще чотирма іноземцями: Ендрю Гіллом та Джоном Хардінгом із Великої Британії, Векославом Пребігом із Хорватії та Матіасом Густавссоном зі Швеції.

Як писала “Новинарня“, 15 липня стало відомо про те, що ще 10 липня в російському полоні на території тимчасово окупованої Донеччини помер 45-річний британський волонтер Пол Урі. Російські пропагандисти назвали причиною смерті “хвороби та стрес”.

Раніше мати британця розповідала, що у її сина був цукровий діабет і йому необхідний інсулін.

Разом із Діланом Гілі Пол допомагав людям в Україні під час війни – волонтери співпрацювали з громадською організацією Presidium Network. Обох британців затримали на одному з російських блокпостів на півдні України 25 квітня. Вони намагалися в’їхати на окуповану РФ територію, щоб допомогти евакуювати родину з села на Запоріжжі.

Росіяни звинуватили Пола Урі у шпигунстві.

Читайте також:
“Суд” в ОРДО засудив до страти двох полонених британців і марокканця, що воювали за Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна