У Будинку-музеї Тараса Шевченка в Києві відкрилась експозиція пам’яті Романа Ратушного

У Будинку-музеї Тараса Шевченка, що в центрі Києва, відкрилася пам’ятна експозиція Романа Ратушного – відомого громадського активіста і воїна, який загинув за Україну на війні з російськими окупантами.

Про це повідомила у фейсбуці мати Романа, письменниця Світлана Поваляєва.

“Музей у нас невеликий, тож на тлі режиму збереження оригіналів Шевченкових особистих речей ми дещо трансформували експозицію, щоб вивільнити простір (між першою та шостою залами), який присвячений Ромі”, – розповів “Новинарні” завідувач музею Мирон Гордійчук, нині також мобілізований до лав ЗСУ.

У “просторі Ратушного” можна побачити прапор повстанців Холодноярської республіки, що вкривав труну з тілом Романа – розвідника 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр”, його тактичну кепку з шевроном “Коти ЗСУ” і марку, присвячену Романові.

Довідково:
На прапорі повстанців Холодноярської республіки часів Української революції 1917-1921 років зображено тризуб та напис “Воля України – або смерть!” на чорному тлі.
Повстанці відверто заявляли усім супротивникам: жодної влади, крім законної української, на цій території не буде. Тому до останнього боролися за Незалежність.

На стіні – портрет загиблого героя і текст:

“Роман Ратушний належав до нового покоління українців, готових сміливо відстоювати свої принципи та цінності. Активіст, який багато зробив для розвитку громадянського суспільства своєї країни: боровся проти незаконної забудови Києва, поліцейського свавілля, корупції.

Початок широкомасштабної війни став для усіх нас перевіркою на міцність, часом визначати, хто ми і на що готові для захисту свого. Роман пішов до територіальної оборони Києва, пізніше – приєднався до 93-ї бригади “Холодний Яр”.

Роман загинув. Але він триватиме в людях, яких і далі об’єднує, цінностях, які тепер захищатимуть вони“.

Будинок-музей Тараса Шевченка розташований у самому центрі столиці, біля майдану Незалежності, за адресою провулок Шевченка, 8а.

Затишний меморіальний музей відтворює атмосферу 1846-1847 років, коли Шевченко жив у цьому будинку – до арешту у справі Кирило-Мефодіївського товариства.

Роман Ратушний дуже любив це місце й по своїй смерті заповів переказати кошти на рахунок музею.

Читайте також:
“Рома не хотів би, щоб ми плакали. Він хотів би, щоб ми перемогли”. Письменниця Світлана Поваляєва – про свого сина Романа Ратушного

“Новинарня” оголосила про преміальний фонд імені Романа Ратушного для журналістів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна