Черга вантажівок до польського кордону сягнула 45 км. Мінінфраструктури звинувачує польських контролерів

Через дії польської сторони, передусім фітосанітарних та ветеринарних контролерів, черга вантажівок на виїзді з України сягнула 45 кілометрів.

Про це 3 вересня повідомив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм, закликавши польських колег вжити заходів.

“Цього тижня був побитий історичний рекорд: черга з вантажних автівок до пункту пропуску Ягодин на польському кордоні перетнула межу у 45 (!) кілометрів.
Це точно не ті рекорди, яких нам зараз не вистачає. Водії живуть на узбіччі біля пунктів пропуску, у жахливих умовах, по тижню, і більше, втрачаючи дохід.
Це можна припинити. Рух вантажівок можна прискорити. І нам усім відомо, як”, – написав Найєм у фейсбуці.

За його словами, проблема не в митниках та прикордонниках, і не в українській стороні.

“Головний показник – порівняння довжини черг з української та польської сторони: якщо з нашого боку, на експорт, вони сягають від 10 до 45 кілометрів, то з польського боку 5 кілометрів – максимум”, – зазначив чиновник.

“Наші служби готові перевіряти більше і більше вантажівок щодня. Але потік з тисячі автівок упирається в корок на польському боці. І ситуація стає критичною. В чергах стаються бійки, перевізники погрожують блокуванням траси.
Головна причина цих черг усім відома – це низька ефективність роботи польських служб, які проводять фітосанітарний та ветеринарний контроль. Про це знають не лише перевізники, а й представники тих самих контролюючих органів обох країн. Але чомусь говорять про це пошепки, щоб нікого не образити”, – пише Найєм.

Заступник міністра вказує на те, що з початку повномасштабного вторгнення росії фітосанітарний і ветеринарний контроль на польському кордоні уповільнився в кілька разів.

Як приклад Найєм навів пункт пропуску “Дорогуськ”:
“У докризовий період за добу польські фітосанітарні та ветеринарні служби приймали близько 80 вантажівок на добу. А ось показники того самого пункту пропуску за п’ять днів цього тижня:
28 серпня – 12 транспортних засобів;
29 серпня – 20 транспортних засобів;
30 серпня – 25 транспортних засобів;
31 серпня – 19 транспортних засобів.
І по інших пунктах пропуску ситуація аналогічна”.

“Це не просто падіння швидкості роботи служб. Це катастрофа! (…) І це відбувається саме тоді, коли наші товаровиробники практично відрізані від морського та авіасполучення і левова частка наших товарів їде саме дорогами”, – наголосив Найєм.

Він назвав цинізмом, “що на цьому фоні польські перевізники погрожують перекривати траси, вимагаючи допомагати виїжджати порожнім вантажівкам позачергово. Вони скаржаться на конфлікти в чергах і агресивну поведінку наших водіїв”.

“Вимагати позачергового виїзду польськими перевізниками – це люта несправедливість! Польський перевізник, який завдяки ефективності наших служб майже без черги в’їхав до України і встигає за тиждень зробити дві «ходки», тепер ще вимагає позачергового виїзду. У той час як завантажений український перевізник змушений проводити у чергах до тижня через неефективність саме польських фітосанітарних та ветеринарних служб”, – пише чиновник.

“Рішення є. Ми його пропонували багато разів, на багатьох закритих, відкритих, спільних та двосторонніх зустрічах Воно дуже просте: збільшити на польській стороні кількість працівників фітосанітарних та ветеринарних служб. Все. Просто потрібно більше людей, що проводять контроль з польського боку. Це не важко і очевидно. Більше того, ми пропонували надати українських експертів, які б допомагали польським колегам. Або навіть взагалі вивести цей контроль за межі пунктів пропуску вглиб країни.
Без цього ми нівелюємо усі зусилля, яких докладають митні та прикордонні служби наших країн”, – заявив Найєм.

Читайте також:
Польща обмежила до мінімуму видачу віз росіянам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна