Прем’єр відклав підписання постанови про умови відряджень чоловіків за кордон

Голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев (“Слуга народу”) заявив, що прем’єр Денис Шмигаль відклав підписання постанови про дозволи на відрядження чоловіків за кордон.

Про це він написав у Telegram ввечері 1 вересня.

“Насправді немає нічого дивного в тому, що прем’єр відклав підписання постанови про т. зв. “єВідрядження”, яке викликало вал критики в суспільстві. Ініціатори механізму виїзду за кордон військовозобов’язаних запропонували рішення інтуїтивно, без належних розрахунків, що зрозуміло не змогло переконати суспільство у його доцільності”, – зазначив голова комітету (допис російською мовою).

“Наскільки негативно заборона [на виїзд чоловіків призовного віку за кордон] впливає на зайнятість та ВВП? Хтось вивчив? Які цифри?
Наскільки позитивно вплине механізм на розвиток економіки? Знову в цифрах. (…)
Звідки сума застави у 200 тис. грн за особу? Чому саме 200 та яка природа цього платежу при неповерненні працівника? Штраф? Але ж штраф сплачується лише на підставі закону, а не експерименту.
Чому людину випускають на гранично короткий термін 7 днів, збільшуючи ризик її неповернення вчасно?
Чому [для виїзду працівника у відрядження] в компанії має бути щонайменше 10 осіб? Звідки цифра 10?
І чому не розглядається варіант видачі тимчасових документів?” – запитує депутат.

Гетманцев додав, що підтримує позицію прем’єра.

“Зрозуміло, що на сьомий місяць війни із відрядженнями треба щось вирішувати. Однак очевидно і те, що настав час приймати виважені та прораховані рішення, замість інтуїтивних”, – написав він.

Нагадаємо, раніше Кабмін прийняв постанову, згідно з якою з 1 вересня чоловіків призовного віку планували випускати у відрядження за кордон строком на 7 днів на певних умовах. Послуга має бути доступна фізичним особам-підприємцям, а також юрособам. У відрядження зможуть відправитися ті, хто подав податкову звітність, сплатив єдиний соціальний внесок і за сім днів до відрядження вніс 200 тис. грн на рахунок “Ощадбанку”. Також необхідно, щоб середня зарплата в компанії становила не менше 20 тис. грн. При цьому відправити у відрядження підприємство може не більше 10% співробітників.

Читайте також:
“Сьогодні від 50 до 100 гинуть”: Зеленський відповів на петицію щодо заборони чоловікам на виїзд за кордон

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна