Очільниця МЗС Бельгії визнала, що порушила закон під час візиту в Крим

Міністр закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб пояснила свій візит в окупований Крим і визнала порушення при перетині кордону.

Про це йдеться у спільній заяві МЗС України та Бельгії за підсумками зустрічі Лябіб з українським колегою Дмитром Кулебою, пише “Європейська правда“.

“Міністерка Лябіб надала роз’яснення щодо своєї поїздки в Україну (Крим): минулого року, як журналістка і режисерка-документалістка, вона відвідала місто Севастополь у Криму, порушивши законодавство України.

Будучи режисеркою документальних фільмів, вона втілювала проєкт, який демонстрував, як Росія використовувала культуру як силу та пропаганду, і як митці могли жити під утисками у такий складний історичний період. Вона щиро шкодує, що цей візит відбувся за таких обставин. Міністерка Лябіб завжди захищала суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, а також статус Криму як невід’ємної частини України”, – йдеться в заяві.

Лябіб особисто запевнила Україну у своїй підтримці та готовності Бельгії сприяти поверненню миру та відбудові нашої держави.

“Міністр Кулеба привітав щиру та віддану відданість Бельгії територіальній цілісності України, а також внесок, який вона робить у цьому”, – зазначається в заяві.

Переговори очільників зовнішньополітичних відомств відбулися у Празі, де проходить неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС.

Кулеба і Лябіб домовилися провести наступну зустріч на майбутній сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку, щоб обговорити можливі двосторонні проєкти на підтримку України.

У спільній заяві не згадується про можливість візиту до Києва, попри те, що раніше Лябіб заявляла про таке бажання.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що Аджа Лябіб влітку 2021 року їздила в окупований Росією Крим на фестиваль “Глобальные ценности”, який організовує Севастопольський академічний російський драматичний театр імені Луначарського.

Вона не приховувала цього факту і відкрито розповідала про поїздку в соцмережах і телеефірах, але це не набуло широкого розголосу до її призначення на посаду глави МЗС.

Вже на посаді міністра Лябіб у День української державності написала українському колезі Дмитру Кулебі листа, в якому висловила підтримку Україні, наголосивши на належності Криму та Донбасу до України.

Читайте також:
Нова глава МЗС Бельгії, яка незаконно їздила до Криму, написала листа на підтримку територіальної цілісності України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна