Уповноважений ВР Лубінець звернувся до ООН через блюзнірське відео російського пропагандиста “з черепом захисника Азовсталі”

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що звернувся до ООН через відео російського пропагандиста Ігоря Мангушева, який розмахував нібито черепом одного із захисників “Азовсталі” під час знущальницького щодо українських воїнів стендапу.

Про це Лубінець повідомив на своїй сторінці у фейсбуці.

“Повага до померлих – це не просто гуманізм і турбота про близьких загиблих. Це міжнародні стандарти, виконання яких гарантує, що загиблі не будуть поповнювати перелік зниклих безвісти”, – наголосив омбудсман.

“Те, що Російська Федерація порушує міжнародне гуманітарне право щодо живих – не є секретом. Але це ж стається і з мертвими. Через своїх пропагандистів росіяни продовжують дегуманізувати український народ, виправдовуючи масові вбивства цивільних і руйнування населених пунктів. Так, демонстрація “останків” загиблих захисників Маріуполя стала приводом для “стендапу на військову тематику”. Єдиною метою таких дій Росії є чергове спричинення болю родичам загиблих і зниклих.

Ми повинні бути свідомі того та не вдаватися до емоцій, а щоденно фіксувати факти воєнних злочинів та повідомляти міжнародну спільноту про порушення.

Як Уповноважений Верховної Ради України з прав людини я вже повідомив про це відео керівника групи із встановлення фактів Слідчої комісії ООН щодо України Оле Солванга та звернуся до офісу генерального прокурора України”, – наголосив Лубінець.

Раніше в соцмережах з’явилося відео виступу російського пропагандиста і найманця Ігоря Мангушева (позивний “Берег”) із черепом в руках. При цьому Мангушев зі сцени заявив, що це нібито череп українського військовослужбовця, вбитого в Маріуполі.

“Йому не пощастило, і з його черепа зроблять кубок, можливо. Наша війна – це не просто війна з людьми з крові та плоті. Наша війна – це війна з ідеєю. З ідеєю України як антиросійської держави”, – цитує виступ російського пропагандиста The Insider.

“Артист” також погрожував Україні “деукраїнізацією”, а українцям – знищенням.

Ігор Мангушев називає себе “політтехнологом”. Він є лідером ПВК “Єнот”, створеної на базі націоналістичного російського руху “Светлая Русь” та асоціації “військово-патріотичних” клубів “Резерв”. Представники цієї ПВК з 2014 року воювали в Україні, брали участь в анексії Криму, “засвітилися” також у Сирії.

ЗМІ називають Мангушева одним з авторів ідеї використання літери Z як символу російського повномасштабного вторгнення в Україну.

Читайте також:
Роспропагандистка Симоньян назвала вбивство 74-річного українського підприємця Вадатурського “денацифікацією в дії”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна