МЗС України вручило ноту послу Туреччини у зв’язку з пропуском через Босфор російських С-300

Міністерство закордонних справ України висловило послу Туреччини в Києві занепокоєння у зв’язку з інформацією про перевезення зафрахтованим МО РФ судном “Sparta II” із Сирії в РФ через протоку Босфор ракетних систем С-300ПМУ-2.

Про це йдеться в заяві МЗС України в понеділок, 29 серпня, повідомляє “Європейська правда“.

Цього дня до МЗС України запросили посла Туреччини в Україні Ягмура Ахмета Гюльдере. Заступник міністра Микола Точицький вручив йому вербальну ноту МЗС України з цього питання.

Точицький привернув увагу посла Туреччини до того, що, відповідно до положень Конвенції про режим проток від 20 липня 1936 року, зазначене судно підпадає під визначення військового корабля для цілей цієї Конвенції Монтре.

Заступник міністра звернувся із запитом до турецької сторони про надання офіційної інформації щодо вантажу, який було перевезено судном “Sparta II” через протоку Босфор, а також заходів, вжитих Туреччиною задля виконання положень Конвенції та запобігання подальшій ескалації російсько-української війни.

Представник МЗС висловив сподівання, що турецька сторона неухильно дотримуватиметься свого рішення від 28 лютого 2022 року про закриття чорноморських проток для російських військових кораблів під час російсько-української війни в руслі послідовної позиції Туреччини щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

Передісторія

За даними військових незалежних експертів Naval News, Росія змогла перекинути ракети для комплексу С-300 через Босфор до Чорного моря зі своїх баз у Сирії.

Імовірно, що корабель відплив з сирійського Тартуса на узбережжі Середземного моря, де на причалі було зібрано компоненти С-300, які, ймовірно, прибули з об’єкту в Масьяфі на півночі Сирії. Корабель вийшов у рейс 20 серпня і в ніч із 24 на 25 серпня пройшов Босфор. 27 серпня корабель увійшов до Новоросійська.

“Sparta II” належить ТОВ “Оборонлогістика”, на яку США наклали санкції в травні і яка контролюється Міноборони Росії. Екіпаж цивільний, але вантаж часто військовий.

Росіяни останнім часом застосовують ракети протиповітряної оборони С-300 по наземних цілях в Україні.

Читайте також:
Росіяни обстріляли центр Харкова ракетами С-300. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна