“Створила в Києві шпигунську мережу”: прокуратура повідомила про підозру в держзраді викладачці Більченко

Прокуратура повідомила про підозру в державній зраді та вербуванні коригувальників ворожого вогню колишній викладачці Євгенії Більченко.

Про це у четвер, 25 серпня, повідомила пресслужба офісу генерального прокурора України. Комунікаційники відомства не назвали імені підозрюваної, але з вказаної посади та фото, які вони поширили, зрозуміло про кого йдеться.

Зазначається, що підозрювана створила на замовлення російських спецслужб мережі агентів для отримання даних про розташування ЗСУ та тероборони. Також повідомлено про підозру двом її спільникам.

“З лютого 2022 року підозрювана, перебуваючи на території країни-агресора та, діючи на замовлення кураторів з РФ, створила та адмініструвала у месенджері «Тelegram» низку груп. У цих групах жінка вербувала громадян України для отримання від них інформації про розташування та переміщення військовослужбовців Збройних Сил України та територіальної оборони м. Києві та Київській області”, – йдеться в повідомленні. 

За попередніми даними, вона завербувала більше 10 осіб, які, починаючи з 24 лютого 2022 року, здійснювали обходи визначених ділянок у м. Києві та Київській області та фотографували місця дислокації і пересування українських військовослужбовців, після чого ці відомості передавались кураторам з силових структур РФ.

“Крім того, на своїй сторінці в забороненій в Україні російській соцмережі «vkontakte» та на каналі «YouTube» викладачка поширювала відео та дописи, які за своїм змістом виправдовували та визнавали правомірною збройну агресію РФ проти України. Також у цих повідомленнях вона закликала до насильницької зміни та повалення конституційного ладу й захоплення державної влади в Україні”, – наголошують в ОГП. 

Наразі підозрюваній інкриміновано дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, державну зрада, вчинену в умовах воєнного стану та виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України.

Також повідомлено про підозру одному з членів групи у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України (ч. 3 ст. 436-2 КК України).
Крім того, до суду вже передано обвинувальний акт щодо одного із агентів за фактами державної зради та незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ч. 2. ст. 111 та ч. 1 ст. 263 КК України).

Як писала “Новинарня“, 21 липня стало відомо, що Національний педагогічний університет імені Драгоманова звільнив професорку Євгенію Більченко. 

Нагадаємо, викладачка НПУ імені Драгоманова Євгенія Більченко 18 січня 2021 року у соцмережі зневажливо висловилася про українську мову та Україну. Зокрема, вона назвала Україну “онкохворою американською колонією”, а новий закон про українську мову та його аспекти щодо сфери обслуговування – “звичайним фашизмом”.
Така публічна позиція професорки викликала обурення в суспільстві, а студенти університету почали вимагати звільнення Євгенії Більченко.

Після цієї заяви, 25 січня, Більченко опублікувала допис, у якому повідомила, що поспілкувалася з ректором НПУ ім. Михайла Драгоманова Віктором Андрущенком, і він заявив, що не збирається її звільняти.

Євгенія Більченко також зафіксована у базі “Миротворця” – там її звинувачують в антиукраїнській пропаганді, запереченні російської агресії та маніпулюванні суспільно значущою інформацією.

Під час Революції Гідності у 2014 році Більченко була прибічницею Майдану, писала вірші на підтримку протестувальників, надалі допомагала українським військовим. Але згодом вона “перейшла на радикальну антивоєнну позицію” та – фактично – переорієнтувалася на підтримку “русского мира”.

Більченко не приховувала, що спілкувалася з одіозним російським письменником, бойовиком окупаційних військ РФ на Донбасі Захаром Прилєпіним. В одному з інтерв’ю Прилєпін виступив на захист Більченко, висловивши вдоволення з приводу того, що вона “прозріла”.

Більченко майже 20 років присвятила науковій роботі в НПУ ім. Драгоманова, викладала на кафедрі культурології та філософської антропології.

Читайте також:
Мешканець Запоріжжя коригував ракетні обстріли по рідному місту, бо росіяни йому пообіцяли посаду в разі окупації, – СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна