Мешканець Запоріжжя коригував ракетні обстріли по рідному місту, бо росіяни йому пообіцяли посаду в разі окупації, – СБУ

Контррозвідка Служби безпеки України звітує, що провела багатоетапну спецоперацію з викриття і затримання агента ФСБ, який розвідував місця дислокації та переміщення підрозділів Сил оборони України поблизу південного фронту.
Також він збирав інформацію про результати ворожих обстрілів по об’єктах цивільної і критичної інфраструктури Запоріжжя.

Про це йдеться в пресрелізі української спецслужби у вівторок, 16 серпня.

“У разі захоплення міста агресори обіцяли своєму прибічнику одну з керівних «посад» в окупаційній адміністрації. А сам зловмисник планував приєднатися до так званих «розстрільних груп» загарбників, щоб катувати і вбивати українських захисників, у тому числі бійців місцевих добровольчих формувань”, – йдеться в повідомленні. 

Встановлено, що зрадник був завербований кадровим співробітником 5 служби ФСБ для проведення розвідувально-підривної діяльності у прифронтових територіях регіону.

Насамперед російську спецслужбу цікавили відомості щодо розташування підрозділів ЗСУ, кількість їх особового складу і техніки, «звіти» про ракетні удари по міській забудові.

“Для передачі розвідданих агент застосовував спеціально створений анонімний Телеграм-канал. У своїх «доповідях» описував свої спостереження, супроводжуючи їх фотофіксацією об’єктів. Одержані матеріали окупанти використовували для коригування вогневих ударів по Запоріжжю та планування диверсій”, – йдеться в повідомленні. 

За виконання злочинних завдань зловмисник отримував від свого куратора гроші через електронні перекази.

Під час обшуків за місцем проживання затриманого правоохоронці виявили:

  • мобільні телефони, які використовувалися для комунікації з російським «координатором»;
  • банківську картку, куди надходили гроші від фсб.

Наразі затриманому повідомлено про підозру у державній зраді, вчинену в умовах воєнного стану. Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Читайте також:
СБУ затримала ворожого агента, що називався “військовим експертом” і збирав дані про постачання західного озброєння

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна