“Не розумію, що робить Червоний Хрест”: дружина командира “Азову” не отримувала підтверджень, що його вивезли в РФ

Міжнародний комітет Червоного Хреста досі не підтверджував інформацію російських ЗМІ про те, що командира полку “Азов” Дениса Прокопенка вивезли на територію РФ.

Про це його дружина Катерина Прокопенко розповіла в інтерв’ю “Суспільному“.

“Я знаю лише, що він вивезений в Росію, і взагалі це ще не підтверджено. Щодо місця перебування Дениса я дізналася через російські ЗМІ. Держструктури мені остаточно не підтверджують, тому що тут важко щось підтвердити.

Я розумію, Росія зараз командний склад [полонених “азовців”] сховала, інших солдат і офіцерів ховає та не розголошує, де вони перебувають“, – сказала Прокопенко.

Вона також зазначила, що інформації від МКЧХ щодо командира полку “Азов” немає.

“Це по суті робота Червоного Хреста — відповідати мені. Але я дотепер не знаю, де мій чоловік. Навіть якщо він в Росії, то існує, в принципі, комунікація з московським філіалом Червоного Хреста. Але її немає. Це означає, що є, можливо, певний договорняк з тією ж владою в РФ, щоб не видавати інформацію про місцезнаходження і т.д.” – зазначила дружина командира “Азову”.

Вона також зауважила, що Червоний Хрест телефонував деяким родичам полонених і повідомляв про їх місце перебування, але таких випадків небагато.

“Були випадки, коли Червоний Хрест дзвонив рідним, повідомляв, що ваш син перебуває в Оленівці чи Новоазовську, але ці кейси дуже малі. Більшість випадків – повідомлення про місцезнаходження. Але питання здоров’я, харчування, їжі, умов, тортур, медобслуговування — на це вони не мають відповідей, хоча вони мали б їх надати.

Як ми вже побачили з трагедії в Оленівці, Червоний Хрест не залучений взагалі. Я не розумію, що він робить і чому він існує. Я була б рада, якби була реформація системи міжнародних організацій, які начебто за безпеку, за права людей, за життя людей, але в цілому у війні в Україні ці міжнародні організації нічого не вартують”, – наголосила Прокопенко.

Читайте також:
“Медики РФ боялися дивитися нам в очі”: з полону повернувся боєць, який гвинтокрилом дістався “Азовсталі”. ВІДЕО

Не допустити судилища: Україна виступила із заявою щодо полонених захисників Маріуполя

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна