42 країни закликали Росію вивести війська із ЗАЕС

42 країни закликали Росію вивести свої війська із Запорізької атомної електростанції, щоб зняти безпекові загрози для найбільшої АЕС Європи.

Як повідомляє 14 серпня “Європейська правда”, про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті делегації ЄС при міжнародних організаціях у Відні.

До заяви приєдналися всі члени ЄС і Євросоюз як окремий підписант, а також Норвегія, Велика Британія, США, Канада, Японія, Південна Корея, Австралія, Нова Зеландія, Грузія, Молдова, Північна Македонія й Туреччина.

Автори заяви наголошують, що агресія РФ проти України є грубим порушенням міжнародного права та хартії ООН, а контроль Росії над ЗАЕС ставить під загрозу принципи ядерної безпеки.

“Розгортання російських військових та озброєння на території станції – неприйнятне і є ігноруванням принципам безпеки й запобігання ризиків, які усі члени МАГАТЕ зобов’язалися поважати. Закликаємо РФ негайно відвести військових та інший неуповноважений персонал із ЗАЕС та прилеглої території, як і всієї території України, щоб оператор і українські органи влади могли відновити суверенні зобов’язання у межах міжнародно визнаних кордонів України, і щоб легітимний персонал міг виконувати свої обов’язки без зовнішнього втручання, погроз та неприйнятно важких умов роботи. Це також уможливить для МАГАТЕ проведення верифікації  відповідно до зобов’язань України щодо запобіжних заходів – у безпечних умовах та своєчасно”, – наголошують підписанти.

Автори заяви додають, що вторгнення російських військ в Україну і перебування їх на АЕС безсумнівно підвищили ризик ядерних інцидентів. Вони також засуджують спроби Росії через дезінформацію виправдати свої протиправні дії в Україні.

Передісторія

Російські війська 5 серпня двічі здійснили обстріл у бік Запорізької АЕС в окупованому ними місті Енергодар. Було зафіксовано три вибухи біля промислового майданчика ЗАЕС. Ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС–Запорізька ТЕС, пошкодивши дві лінії електропередачі. Ввечері було зафіксовано три влучання на майданчик АЕС. Обстріли пошкодили азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус на АЕС. Після цього було з міркувань безпеки відключено від мережі 4-й енергоблок АЕС.

Станом на ранок 6 серпня Запорізька АЕС працювала з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки, заявили у НАЕК “Енергоатом”.

Натомість росіяни зберігають присутність своєї військової техніки на території Запорізької атомної електростанції, використовуючи ядерний об’єкт як щит. Українська розвідка поширила інформацію про те, що російська армія фактично замінувала енергоблоки ЗАЕС.

Обстріли Енергодара тривають і надалі. За висновком української влади, обстрілів завдають ЗС РФ з метою шантажу і провокацій.

Міністерство закордонних справ України закликало світову спільноту негайно вжити заходів для примусу Росії звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України.

Безпека ЗАЕС була темою засідання Радбезу ООН 11 серпня. Українська делегація заявила, що Росія має допустити місію МАГАТЕ на АЕС. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав до негайного припинення воєнних дій поблизу найбільшої в Європі атомної електростанції та створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС. Однак Росія відкинула заклики ООН про створення демілітаризованої зони.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна