Росія на Радбезі ООН виступила проти демілітаризації Запорізької АЕС

Постійний представник Російської Федерації при ООН Василь Небензя заявив, що РФ не підтримує пропозицію щодо створення демілітаризованої зони навколо Запорізької атомної станції в тимчасово окупованому Енергодарі.

Про це в п’ятницю, 12 серпня, інформує російський “Інтерфакс”.

“Демілітаризація станції може зробити її вразливою для тих, хто захоче її відвідати. Якими будуть їхні цілі та завдання, ніхто не знає. Ми не можемо виключати будь-яких провокацій, терористичних атак на станцію, яку ми повинні захистити”, – сказав він.

Небензя вважає, що Росія “захищає АЕС, у тому числі від можливих терактів”.

При цьому Москва нібито погоджується на візит місії МАГАТЕ на ЗАЕС, можливо, навітьу серпні.

Сполучені Штати Америки на засіданні РБ ООН вказали, що для безпеки ЗАЕС потрібно звідти вивести російські війська, створити там демілітаризовану зону і забезпечити доступ експертів МАГАТЕ.

“Штати закликають Російську Федерацію негайно вивести її сили з української території. Це дозволить Україні відновити виняткову безпеку та гарантії, які вона підтримувала протягом десятиліть на об’єкті (ЗАЕС – “Н”)”, – наголосила заступниця держсекретаря США з питань контролю над озброєннями та міжнародної безпеки Бонні Дженкінс.

За її словами, звинувачення з боку Кремля української сторони в атаках на АЕС спрямовані на те, щоби змусити інших проігнорувати факт незаконного перебування російських сил на об’єкті.

“Росія сама створювала ризики, розпочавши повномасштабне вторгнення, і вона може усунути ці ризики прямо зараз, якщо вийде з України”, – вказала Дженкінс.

Крім того, Росія має припинити всі військові операції на ядерних об’єктах України або поблизу них і “негайно повернути Україні повний контроль над запорізьким об’єктом”.

Водночас, за її словами, українському персоналу АЕС має бути дозволено виконувати свої обов’язки без тиску російських збройних сил.

“США також підтримують пропозицію України створити демілітаризовану зону навколо Запорізької станції. Звіти, в тому числі МАГАТЕ, які ми чули сьогодні, підкреслюють терміновість ситуації”, – наголосила заступниця держсекретаря США.

Постпред України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН заявив, що Росія має допустити на ЗАЕС місію під керівництвом МАГАТЕ, розмінувати об’єкти ЗАЕС і відвести військових та озброєнні зі станції.

Нагадаємо, 11 серпня ворог продовжив обстріли найбільшої в Україні та у Європі Запорізької АЕС. Зокрема, було зафіксовано п’ять влучань поблизу дільниці зварювання та сховища джерел випромінювання. Ще п’ять сталися в районі пожежної частини, розташованої неподалік від ЗАЕС.

Передісторія

Російські війська 5 серпня двічі здійснили обстріл у бік Запорізької АЕС. О 14:30 було зафіксовано три вибухи біля промислового майданчика ЗАЕС. Ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС–Запорізька ТЕС, пошкоджено дві лінії електропередачі. Ввечері було зафіксовано три влучання на майданчик АЕС. Обстріл був здійснений по магістралі, що транспортує водень на ЗАЕС, виникла пожежа. Обстріли пошкодили азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус на АЕС.

Після цього було з міркувань безпеки відключено від мережі 4-й енергоблок.

Міністерство закордонних справ України закликало світову спільноту негайно вжити заходів для примусу Росії звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України.

Станом на 6 серпня Запорізька АЕС працювала з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки, заявили у НАЕК “Енергоатом”.

Українська розвідка підтвердила інформацію, що російська армія замінувала енергоблоки Запорізької атомної електростанції.

7 серпня російські збройні сили знову вдалися до обстрілу майданчика Запорізької АЕС, пошкодивши лінію 750 кВ, що веде із ЗАЕС до каховської підстанції. Від цього на одному з енергоблоків спрацювало аварійне відключення. Зараз енергоблок перебуває у стадії охолодження.

Читайте також:
На Запорізькій АЕС є ризики витоку водню і розпилення радіоактивних речовин, – Енергоатом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна