14 років тому Путін вперше наплював на міжнародне право: почав війну в Грузії

 

Юрій Луканов
журналіст

Сьогодні рівно 14 років, коли Путін почав на практиці реалізувати погрози світовому порядку, висловлені на Мюнхенській безпековій конференції у лютому 2007 року. Він виступив проти, за його словами, однополярного світу, де домінують США. Тоді його промову назвали початком нової холодної війни, але не сприйняли серйозно, бо економічна вага Росії у світовій економіці була мізерна. Однак 08.08.2008 року російські війська почали вторгнення в незалежну Грузію.

Війна РФ проти Грузії досить швидко закінчилася після того, як президент США Джордж Буш послав флагман одного зі своїх флотів у напрямку Чорного моря. Хоча шлях для російської армії на Тбілісі був відкритий, бо російській армаді могли протистояти тоді хіба що поліцейські загони, а нечисленна грузинська армія після нетривалого опору була деморалізована. Однак росіяни тоді побоялися вступати в пряму конфронтацію з Вашингтоном. Отож війна зупинилася, але частина грузинської території (Південна Осетія) була відірвана від країни.

Тоді вперше Україна показала м’язи і виступила проти Росії. Вона передала Грузії деякі системи ППО. А президент Віктор Ющенко зібрав кількох колег з країн Східної Європи, і 12 серпня вони провели мітинг на підтримку Грузії, який відбувся на проспекті Шота Руставелі перед будинком грузинського парламенту.

Президент Польщі Лех Качинський, президент України Віктор Ющенко, президент Литви Валдас Адамкус, президент Естонії Томас Ільвес та прем’єр-міністр Латвії Івар Годманіс (на задньому плані) на мітингу в Тбілісі 12 серпня 2008 року під час війни Росії проти Грузії. Архівне фото: АП

Атака на Грузію — це була кричуща, демонстративна акція, що порушила світовий порядок, який встановився після Другої світової війни. Але так звані цивілізовані країни не стали на вуха, не покарала агресора, а, висловивши трохи стурбованості, продовжили жити звичним життям. Вони вдали, що нічого не сталося.

У звіті комісії від ЄС Гайді Тельявіні, швейцарської дипломатки, було сказано, що війну почала Грузія, і відповідальність покладалася на обидві країни. Нічого сьогоднішнього не нагадує? Потім президент Обама влаштував “перезавантаження” відносин із Москвою. Фактично сказав Путіну: “Можна!” І тоді стало ясно, що наступною буде Україна.

Обкладинка журналу “Український тиждень”, серпень 2022

Втім, і Україна легковажила тоді. Обраний на чесних виборах проросійський Віктор Янукович на догоду Росії відмовився від курсу на НАТО і домігся позаблокового статусу для України. Він зі скандалом підписав так звані харківські угоди, які на багато років продовжили перебування російського Чорноморського флоту в Криму. Крім того, він призначив донедавна громадянина РФ Павла Лебедєва міністром оборони України. Той інтенсивно запроваджував ідеологію дружби російської й української армій.

Генерал Кривонос недавно розповів, що в той час щодня десятками тисяч просто вхолосту розстрілювалися снаряди. Таким чином через перевантаження знищувалися і артилерійські стволи. Тривало роззброєння.

Стосовно світу, то навіть після лютого 2014 року він лише трохи прокинувся від летаргійного сну. Наклав на Росію санкції, які покусювали її, але принципової шкоди не завдавали. А Німеччина роззброювала свій Бундесвер, продовжувала посилювати свою залежність від російського газу і таким чином фінансувала убивцю.

Врешті ми отримали 24.02.2022 року, яке принесло багатотисячні жертви через нерозважливість Заходу.

Чи зробить світ висновок, що будь-яке порушення світового міжнародного порядку має діставати негайну і рішучу відсіч? Хочеться в це вірити.

Читайте також:
Бучу відвідала делегація парламенту Грузії на чолі зі спікером, який раніше називав запрошення в це місто “недоречним”


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна