Рада ратифікувала Стамбульську конвенцію: як голосували

Верховна Рада ратифікувала Стамбульську конвенцію.

Про це в понеділок, 20 червня, повідомив нардеп від “Голосу” Андрій Осадчук у фейсбуці.

Таке рішення підтримали 259 народних депутатів, проти – 8, утрималися – 28.

“Стамбульська конвенція ратифікована Україною. Ми на крок ближче до цивілізованого світу”, – написав Осадчук.

“Нарешті епопея довжиною у понад 10 років завершена (…) Ви напевно чули про випадки, коли поліція на виклик до домівки, де одна людина б‘є іншу, відповідала: “Самі розберуться”? – бо у суспільстві банально немає (поки ще) культури беззаперечного нетолерування домашнього насильства у будь-якому його прояві: фізичному, сексуальному, економічному, психологічному. Конвенція фіксує зобов’язання держави активніше протидіяти і запобігати насильству”, – прокоментувала народна депутатка від “Голосу” Соломія Бобровська.

Голосування по фракціях:

Фракція “Слуга народу” дала 193 голоси (із 219 присутніх), “Європейська солідарність” – 9 (із 12), “Голос” – 10 (із 17), “Платформа за життя і мир” – 15 (із 19), “Довіра” – 13 (із 15), “Відновлення України” – 12 (із 13), “За майбутнє” – 2 (із 15).

Від “Батьківщини” утрималися всі 13 нардепів (із 16 присутніх).

Поіменне голосування – тут.

Напередодні президент Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про ратифікацію Конвенції. Наприкінці січня 2022-го друга петиція з вимогою ратифікувати документ набрала необхідну кількість голосів, і глава держави на неї зреагував: пообіцяв, що після доопрацювання МЗС низки документів Конвенцію ратифікує Верховна Рада.

Вимогу ратифікувати  цей документ непублічно озвучували деякі держави–члени ЄС як передумову для затвердження статусу кандидата на членство в Євросоюзі.

Довідково

Стамбульська конвенція, або Конвенція Ради Європи про запобігання і боротьбу з насильством щодо жінок і домашнього насильства – міжнародна угода, вперше підписана 2011 року.

Це перший подібний документ, який юридично зобов’язує створити правову базу для боротьби з насильством щодо жінок. Країни, що приєдналися до конвенції, повинні криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне і сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти і стерилізацію.

Документ підписали 46 країн і Євросоюз.

Деякі з країн Східної Європи ще не ратифікували цю угоду (при цьому Грузія, Молдова – ратифікували).

Стамбульська конвенція була підписана Україною ще у 2011 році, але довго не була ратифікована через протести церков та консервативних політиків проти вжитого в ній терміну “гендер” (при тому що він поширений у багатьох інших правових актах України).

Читайте також:
Туреччина стала першою державою Ради Європи, яка вийшла зі Стамбульської конвенції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна