Набув чинності закон про дозвіл застосовувати тероборону в зонах бойових дій

Більш як через місяць після того, як Верховна Рада схвалила законопроєкт, який дозволяє бійцям Сил територіальної оборони ЗСУ виконувати завдання у районах бойових дій, Володимир Зеленський підписав цей закон.

Про це свідчить запис у картці законопроєкту 6521 на сайті парламенту – він підписаний Зеленським 10 червня.

Голова ВР Руслан Стефанчук підписав документ ще 6 травня. Тепер, після підпису президента, закон на ув чинності.

Новий закон передбачає розширення завдань і повноважень бійців Сил територіальної оборони ЗС України. Якщо раніше вони могли виконувати завдання у межах відповідної територіальної громади, то тепер зможуть діяти по всій Україні.

Ідеться зокрема й про райони ведення активних бойових дій, а також виконання завдань, що стосуються тимчасово окупованих територій.

Рішення про виконання завдань територіальної оборони у районах бойових (воєнних) дій прийматиме Головнокомандувач Збройних Сил України.

У поясненні до законопроєкту сказано, що його прийняття забезпечить значне підвищення спроможностей територіальної оборони та зробить її більш ефективною одиницею у системі Сил безпеки та оборони, а також у цілому підвищить рівень обороноздатності України.

Відповідно до першої версії закону про основи національного спротиву, підрозділи ТрО закріплені за своїми районами тероборони (збігаються з адміністративними районами) і виконують завдання на цій території. Але вони можуть переміщуватися в інші зони тероборони. За рішенням президента їх можна залучати до виконання інших завдань.

Читайте також:
Президент змінив командувача Сил тероборони. Далі керуватиме Ігор Танцюра

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна