МЗС України: “суд” щодо іноземців-захисників України в окупованому Донецьку є нікчемним

Міністерство закордонних справ України заявило, що “суд” над двома громадянами Великої Британії та одним підданим Королівства Марокко в окупованому Донецьку є нікчемним і має пропагандистський характер.

Про це в четвер, 9 червня, повідомив речник відомства Олег Ніколенко, передає “Європейська правда”.

“Усі іноземці, які воюють на українській території в складі Збройних Сил України, є військовослужбовцями ЗСУ. Відповідно до міжнародного гуманітарного права, на них поширюється правовий статус комбатантів”, – пояснив Ніколенко.

Він додав, що всі військовослужбовці ЗСУ, які потрапляють у полон окупантів, користуються правами військовополонених – зокрема щодо них забороняється вчиняти насилля, залякувати чи негуманно поводитися.

“Так званий “судовий процес” над військовослужбовцями ЗСУ на окупованих українських територіях є нікчемним. Подібні публічні судилища ставлять інтереси пропаганди вище закону і моралі, підривають механізми повернення військовополонених”, – наголосив речник МЗС.

Він додав, що уряд України продовжить докладати максимальних зусиль заради звільнення всіх українських захисників.

Нагадаємо, так званий “суд” самопроголошеної “ДНР” в окупованому Донецьку засудив до страти трьох полонених іноземних громадян, які брали участь у воєнних діях як військові Збройних сил України.
Бойовики звинуватили у “найманстві та діях, спрямованих на захоплення влади” підданих Великої Британії Шона Піннера й Ейдена Асліна та марокканця Саадуна Брагіма.

Читайте також:
На так званий “уряд ДНР” поставили громадянина Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна