Рада всупереч закону звільнила омбудсмена Денісову

Верховна Рада звільнила з посади уповноваженого парламенту з прав людини Людмилу Денісову.

За це рішення у вівторок, 31 травня, проголосували 234 народні депутати, повідомив нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк у своєму телеграмі.

“Рада підтримала звільнення омбудсмена – 234 голоси”, – написав нардеп.

Фракція “Слуга народу” дала 191 голос “за”, група “Платформа за життя та мир” (екс-ОПЗЖ) – 11, “За майбутнє” та “Голос” – по 6, “Довіра” – 12, група “Відновлення України” (екс-ОПЗЖ) – 6, “Європейська солідарність” та “Батьківщина” – 0.

Нового призначення на засіданні 31 травня не було.

Раніше 31 травня стало відомо, що фракція “Слуга народу” зібрала необхідну кількість підписів для розгляду висловлення недовіри Денісовій.

Нардеп Павло Фролов (“СН”), аргументуючи це рішення, сказав, що “з початку війни та великих страждань українців пані Денісова майже не виконувала своїх повноважень щодо організації гуманітарних коридорів, захисту та обміну полонених, протидії депортації людей та дітей з окупованих територій, іншої правозахисної діяльності”. За його словами, ці питання фактично вимушено взяла на себе Ірина Верещук.
Фролов додав, що “незрозуміла концентрація медійної роботи омбудсмана на численних деталях «сексуальних злочинів, вчинених у неприродний спосіб”, і “зґвалтуваннях дітей” на окупованих територіях, які не могла підтвердити доказами, лише “шкодила Україні та відволікала увагу світових ЗМІ від дійсних потреб України”.

Людмила Денісова працювала омбудсманкою з 15 березня 2018 року. Тобто в неї був ще рік повноважень.

За словами самої Денісової, рішення про її звільнення було прийнято нібито після наради у президента. Голова правління ГО “ZMINA. Центр прав людини” Тетяна Печончик зазначала, що конституційних підстав для зняття Денісової немає.

Відзначимо, що згідно з законом у період дії воєнного стану повноваження Уповноваженого ВР України з прав людини не можуть бути припинені.

Так, відповідно до частини 1 статті 10 Закону «Про правовий режим воєнного стану» у  період дії воєнного стану не можуть бути припинені повноваження Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Національного банку України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, судів, органів прокуратури, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, розвідувальних органів та органів, підрозділи яких здійснюють контррозвідувальну діяльність.

Також стаття 4 Закону «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» передбачає, що повноваження Уповноваженого не можуть бути припинені чи обмежені у разі закінчення строку повноважень Верховної Ради України або її розпуску (саморозпуску), введення воєнного або надзвичайного стану в Україні чи в окремих її місцевостях.

Нагадаємо, що в Україні з 24 лютого діє правовий режим воєнного стану. Указом Президента України його продовжили до 23 серпня 2022 року.

Читайте також:
“Чорнуха” не допоможе перемогти ворога: медійниці закликали Денісову уникати надмірної деталізації статевих злочинів

Омбудсменка Денісова заявила, що її хочуть незаконно звільнити

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна