Верховна Рада продовжила воєнний стан і мобілізацію до кінця серпня

Верховна Рада проголосувала за продовження терміну дії воєнного стану та мобілізації в Україні на 90 днів – до 23 серпня.

“За” проголосували 320 народних депутатів.

Про це в неділю, 22 травня, повідомляє “Укрінформ“.

Водночас і ця інформагенція, й деякі інші (а також ведучі в ефірі національного телемарафону) видали повідомлення про відповідне голосування ВР “фальстартом”.

Як уточнив перший заступник голови ВР Олександр Корнієнко, станом на 14:00 парламент ще не розпочинав розглядати це питання. Голосування відбулося близько 14:40.

Як писала “Новинарня“, пропозицію продовжити термін дії воєнного стану і проведення загальної мобілізації одразу на 90 діб (а не щоразу на 30 діб, як раніше) 17 травня вніс на розгляд парламенту президент Володимир Зеленський.

“Продовжити строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 25 травня 2022 року строком на 90 діб”, – зазначалося в проєкті закону №7389.

Одночасно, згідно із законопроєктом №7390, глава держави запропонував продовжити строк проведення загальної мобілізації  також із 25 травня на 90 діб.

Нагадаємо, воєнний стан на всій території України запровадили 24 лютого, у день повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Він був зафіксований до 26 березня, але його двічі продовжували ще на 30 діб.
21 квітня парламент ухвалив в цілому закон “Про затвердження Указу “Про продовження строку дії воєнного стану в Україні”, який діє до 25 травня.
У Законі України “Про правовий режим воєнного стану” не прописані обмеження щодо продовження та терміну воєнного стану. Тому воєнний стан може тривати стільки, скільки триватиме загроза для України.

Читайте також:
ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 88 – 22.05.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна