Євросоюз представив шостий пакет санкцій проти РФ: що він передбачає

Президентка Єврокомісії представила деталі шостого пакета санкцій проти Російської Федерації за її агресію проти України.

Про це вдень у середу, 4 травня, інформує “Європейська правда”.

Під час виступу у Європарламенті Урсула фон дер Ляєн наголосила, що майбутнє Євросоюзу пишеться в Україні.

“Сьогодні ми представляємо наш шостий пакет санкцій. Насамперед, ми додаємо у санкційний список високопоставлених військових і чиновників, які вчинили воєнні злочини у Бучі і тих, хто відповідальний за нелюдську облогу Маріуполя. Це надсилає ще один важливий сигнал всім злочинцям Кремля: ми знаємо, хто ви, ми притягнемо вас до відповідальності, ви не уникнете цього”, – заявила вона.

“По-друге, ми нарешті “десвіфтизуємо” “Сбербанк” – найбільший банк Росії, що тримає близько 37% всього банківського сектора, але ми також десвіфтизуємо і інші два великі банки у Росії”, – сказала президентка Єврокомісії.

За її словами, цим кроком будуть вражені банки, які критичні важливі для фінансової системи РФ.

Третім елементом нового пакета є санкції проти трьох великих державних мовників Росії, вони більше не зможуть поширювати свій контент у будь-якій формі в ЄС.

Останнім елементом шостого пакета санкції фон дер Ляєн назвала нафту.

“Зараз ми вирішуємо питання нашої залежності від російської нафти. Давайте зрозуміємо: це буде нелегко. Деякі країни-члени сильно залежать від російської нафти. Але ми просто повинні над цим працювати. Зараз ми пропонуємо заборонити російську нафту. Це буде повна заборона на імпорт усієї російської нафти, морської та трубопровідної, сирої та очищеної. Ми подбаємо про те, щоб припинення постачання російської нафти відбувалося поступово і впорядковано, таким чином, щоб ми та наші партнери могли забезпечити альтернативні шляхи постачання та мінімізувати вплив на світові ринки”, – заявила вона.

Президентка Єврокомісії пояснила, що поставки сирої нафти з РФ припиняться протягом шести місяців, а продуктів нафтопереробки – до кінця року.

“Таким чином, ми максимізуємо тиск на Росію, водночас мінімізуючи побічну шкоду для нас і наших партнерів по всьому світу. Бо щоб допомогти Україні, наша власна економіка має залишатися сильною”, – заявила вона.

“Усіма цими кроками ми позбавляємо російську економіку її здатності до диверсифікації та модернізації. Путін хотів стерти Україну з карти. У нього явно не вийде. Навпаки: Україна повстала в єдності. І це його власна країна, Росія, тоне”, – наголосила фон дер Ляєн.

Водночас в угорському уряді заявили, що план Євросоюзу щодо повної заборони російської нафти незадовільний, адже загрожує енергетичній безпеці Угорщини.

Угорщині та Словаччині, які сильно залежать від російської енергії, ймовірно, буде дано час до кінця 2023 року для виконання санкцій, на рік більше, ніж іншим країнам-членам.

Проте речник уряду Угорщини Золтан Ковач, заявив, що занепокоєння Угорщини залишаються невирішеними.

“Ми не бачимо жодного плану чи гарантій у поточній пропозиції щодо управління навіть перехідним періодом, а також того, що гарантуватиме енергетичну безпеку Угорщини”, – сказав він.

27 країн-членів ЄС зустрінуться пізніше того ж дня, щоб обговорити – і потенційно схвалити – пропозицію.

Читайте також:
УЄФА запровадила масштабні санкції проти футболу РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна