У Чернігові демонтували пам’ятник Пушкіну

У Чернігові демонтували пам’ятник російському поету Олександру Пушкіну, який стояв на Валу.

Про це в суботу, 30 квітня, повідомляє “Суспільне.Чернігів“.

Знесенням бюсту займалися бійці 119-ї бригади Тероборони, які наголосили, що роблять це санкціоновано. Демонтаж відбувався під наглядом поліції.

Після демонтажу бюст Пушкіна передали до історичного музею.

Фото: Суспільне

Пам’ятник Пушкіну на чернігівському Валу був встановлений 1900 року за гроші містян. Як зауважує чернігівський історик Сергій Леп’явко, у другій половині ХІХ сторіччя в Російській імперії існував культ Пушкіна, який дістався й Чернігова. Ініціатором спорудження пам’ятника був губернатор Євген Андрієвський.

“Щоб зрозуміти, що Пушкін є представником не просто російської культури, а Російської імперії, варто почитати лише один його вірш “Клеветникам России”. Вірш було написано в 1831 році, коли російські війська взяли Варшаву, і західні країни тоді пригрозили Росії санкціями. Як писав Пушкін, “анафемой”. І він пояснює, чому Росія це робить. В нього у вірші згадуються такі терміни як “русское море” – все повинно злитися в “русское море”. Пише, що “вы грозите нам издалека”, але спробуйте це зробити насправді, тому що “русский штык всех победит”, і так далі. Сам Пушкін був російським шовіністом і абсолютно неприхованим”, – наголосив Леп’явко.

Раніше бійці 119-ї бригади ТрО знесли гіпсовий пам’ятник Зої Космодем’янській біля чернігівської школи №10, який і так був пошкоджений у результаті обстрілів.

Читайте також:
“Все російське треба демонтувати”: у Тернополі знесли пам’ятник Пушкіну

У Мукачеві демонтували погруддя російського поета Пушкіна. ФОТО

Пушкін без голови: у Конотопі знесли пам’ятник російському поету

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна