У Києві триває демонтаж пам’ятника “дружби народів”. ФОТО

У Києві під Аркою дружби народів триває демонтаж бронзової скульптури двох робітників, встановленої 1982 року “на ознаменування возз’єднання України з Росією”.

Фото з місця подій оприлюднив у фейсбуці блогер і громадський активіст Олександр Рудоманов.

демонтаж-дружби-народів-1 демонтаж-дружби-народів-2
<
>

Скульптурну 8-метрову композицію піднімають краном, обв’язавши фігури двох “пролетарів” линвами.

При першій спробі, що показово, у фігури росіянина відірвалася голова.

Фото з росіянином без голови поширив у соцмережах мер Києва Віталій Кличко:

“…Сьогодні розпочали демонтаж та ввечері плануємо його завершити – прибираємо бронзову скульптуру двох робітників, встановлену в центрі столиці 1982 року «на ознаменування воз’єднання України з росією».
Своє ставлення до України росія «ознаменувала» варварським прагненням знищити нашу державу та мирних українців”, – прокоментував міський голова.

“Другу скульптурну композицію, встановлену поруч, закриємо опоряджувальними матеріалами і теж згодом розберемо. Оскільки там складніша процедура і це займе більше часу. А до того її можна буде використовувати як простір для експозицій.

Арку ж із титанових листів перейменуємо – старі символи набувають нового значення! І підсвітимо її кольорами українського прапора.

Я підписав і подам проект рішення, який Київрада розгляне на найближчому засіданні. Про перейменування арки [дружби народів] на Арку свободи українського народу”, – розповів Кличко.

Також він повідомив про план демонтувати в столиці ще близько 60 пам’ятників, барельєфів, знаків, пов’язаних з радянщиною і Росією.

“На перейменування складений і список з понад 460 вулиць, об‘єктів. Він оприлюднений на сайті КМДА. І до 1 травня триватиме обговорення з киянами”, – написав мер.

Як писала “Новинарня“, про намір демонтувати скульптуру під Аркою дружби народів напередодні, 25 квітня, повідомив міський голова столиці Віталій Кличко.

Читайте також:
У Києві сквер дружби з Москвою перейменували на Героїв Маріуполя

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна