Проросійський президент Сербії Вучич переобраний на другий термін

Чинний президент Сербії Александар Вучич набрав 59% голосів на президентських виборах. Це означає його перемогу відразу у першому турі.

Про це вранці в понеділок 4 квітня, повідомила “Європейська правда” з посиланням на державну виборчу комісію цієї країни.

Підраховано вже 91,8% бюлетенів.

Комісія також заявила, що владна “Сербська прогресивна партія” Вучича виграла парламентські вибори, набравши 43,2% голосів.

Кандидат у президенти від опозиції Здравко Понош, генерал армії у відставці, набрав 18%, а його альянс “Єдність заради перемоги” – 13,3%.

Соціалістична партія Сербії, давній партнер із коаліції Вучича, посіла третє місце з 11,6%.

На виборах, які відбулися 3 квітня, проголосувало 58,6% від загальної кількості зареєстрованих виборців.

Вторгнення Росії в Україну дуже вплинуло на кампанію в Сербії, яка все ще відновлюється після балканських воєн та ізоляції 1990-х років.

Сербія майже повністю залежить від російського газу, а її армія підтримує зв’язки з російськими військовими. Кремль також підтримує опозицію Белграда щодо незалежності Косова.

Хоча Сербія підтримала дві резолюції ООН, які засуджують вторгнення Росії до України, вона відмовилася запроваджувати санкції проти Москви.

Читайте також:
ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 40 – 04.04.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Сербські баскетболісти перед матчем Євроліги відмовилися висловити підтримку Україні. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна