“Україну визнаємо за кандидата на вступ до ЄС офіційно і швидко”: президентка Європарламенту Роберта Мецола відвідала Київ

Президент Європейського парламенту Роберта Мецола в час повномасштабного вторгнення Росії відвідала столицю України. У Києві вона зустрілася, зокрема, з головою ВР Русланом Стефанчуком та прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем. 

Про це вдень у п’ятницю, 1 квітня, повідомили пресслужби Кабінету Міністрів та Верховної Ради України.

Глава ЄП висловила захоплення мужністю українського народу та хоробрістю українського війська.

“Хочу сказати, що парламентська демократія отримала друге дихання в Європі завдяки подвигу українського народу й діям українського парламенту. Усі разом ми висловлюємо глибоке співчуття тим українцям, які загинули в цій несправедливій війні. Ми всі стоїмо разом із вами пліч-о-пліч у цій боротьбі”, — зазначила Роберта Мецола, яку цитує сайт ВР.

Президентка Європарламенту, виступаючи у Верховній Раді, звернулася до українського парламенту та всього українського народу з трьома обіцянками:

“Перше — ми визнаємо зазіхання РФ на Україну, на її свободу, на її територію, як зазіхання на цілу Європу, на той лад, що ми маємо у світі.

Друге — Україну визнаємо за кандидата на вступ до ЄС офіційно і швидко, і це я обіцяю вам від Європейського парламенту.

Третє — ми докладемо всіх зусиль, щоби відбудувати після війни українські міста й села, що зазнали нищівних ударів із боку агресора. Фінансова, гуманітарна, військова допомога вже надається, й далі продовжуватимемо це робити. Ми допоможемо біженцям, що покинули свої домівки. Вони будуть у нас, як вдома, до того часу, коли справді зможуть повернутися на свою Батьківщину. Слава Україні!” — зазначила Роберта Мецола.

Прем’єр Денис Шмигаль у розмові з Мецолою наголосив, що Україна повністю готова до наступного кроку у відносинах із Європейським Союзом. Наша держава розраховує завершити всі бюрократичні процедури в найкоротші терміни. Очільник уряду подякував Європарламенту за підтримку надання Україні 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги, а також за заклик розширити сферу дії санкцій Європейського Союзу проти росії.

“Україна зі свого боку закликає партнерів оголосити черговий пакет санкцій проти країни-агресора, а також виробити механізми запобігання обходу обмежувальних заходів із попередніх пакетів”, — підкреслив прем’єр-міністр.

Зокрема, сторони обговорили необхідність:

  • обмежити імпорт найважливіших російських експортних товарів, включаючи нафту й газ;
  • значно розширити секторальні санкції та збільшити кількість банків, відключених від міжнародних фінансових систем, у тому числі SWIFT;
  • закрити порти для російських суден і для суден, останній або наступний порт заходу яких знаходиться в РФ.

Українська сторона також закликає продовжити тиск на російських високопосадовців та олігархів шляхом не лише арешту, але й конфіскації їхнього майна та статків у Європі.

Наразі голова Європарламенту – найбільш високопоставлена чиновниця з-за кордону, що відвідала Україну з початку великої війни з РФ.

Читайте також:
В Європарламенті підтримали скерування військової місії НАТО в Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна