Удар по Яворівському полігону росіяни завдали з-за меж України, – ЗМІ

Удар по Яворівському полігону, через який загинули 35 людей, росіяни завдали з-за меж України літаками, що вилітали з аеродрому в глибині Росії. Так працюють “дальники” – ракетоносці-бомбардувальники дальньої авіації зі стратегічними крилатими ракетами з радіусом дії понад 1 тис. км.

Про це пише ВВС. 

За даними української влади, для ракетного удару по Яворівському полігону російська стратегічна авіація злітала з аеродрому в Саратові – це понад 1,5 тис. км від цілі.

Але самі ракети запускали вже ближче до України, хоча й не залітаючи на її територію (ймовірно, з акваторії Чорного моря). Всього росіяни використали близько 30 ракет, частину з яких збила українська ППО.

Насправді йдеться не про Саратов, а про стратегічну авіабазу “Енгельс-2” неподалік цього міста. Це – одна з найбільших авіабаз Росії, саме тут базуються стратегічні бомбардувальники Ту-160.

За даними російських медіа, станом на 2009 рік там було щонайменше 16 таких літаків. Новішої інформації немає.

Вісім з них опинились там з української бази в Прилуках у 1999-2000 роках – разом з трьома іншими стратегічними бомбардувальниками Ту-95МС та 575 крилатими ракетами до них. Тоді Москва списала за це Києву 285 млн доларів боргів “за газ”.

На російських телеграм-каналах можна зустріти супутниковий знімок з, ймовірно, “авіабази стратегічної авіації повітряно-космічних сил Росії “Енгельс” 12 березня”, на якому видно щонайменше чотири Ту-160 та Ту-95, готових до вильоту.

Не виключено, що зранку 13 березня 2022 року міжнародний центр миротворчості та безпеки неподалік Львова обстрілювали літаки, які колись належали Україні, ракетами, якими розрахувалися за російський газ 22 роки тому.

Читайте також:
“За Яворів і Франик, сучі діти”: реактивна артилерія 128-ї бригади відпрацювала по росіянах

Оновлені дані: внаслідок ракетного удару РФ по Яворівському полігону 35 загиблих, 134 поранених

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна