Держава Z: у Росії протестувальників проти війни затримували за чисті аркуші паперу, зелені стрічки і жовті тюльпани

У багатьох містах Росії в неділю, 13 березня, відбулися акції проти війни в Україні. Вони були вкрай нечисленними, а більшість учасників майже одразу затримувала поліція.

За даними правозахисного центру “ОВД-Инфо“, загалом у 37 містах (Москві, Санкт-Петербурзі, Нижньому Новгороді, Челябінську, Уфі, Новосибірську, Владивостоку, Іркутську тощо) затримано 864 людини.

Більшість затриманих у відділках довго не тримали (хоча декого навіть катували), а відпускали з протоколами. За різними частинами адміністративних статей їм загрожують штрафи від двох до 300 тисяч рублів та арешти до 30 діб.

У Санкт-Петербурзі, як повідомив телеграм-канал SOTA, на акції біля Гостинного двору були затримані також журналісти, які її висвітлювали, маючи при собі всі необхідні документи й редакційні завдання.

При цьому спецпризначенці “ОМОНу”, які затримували протестувальників у Петербурзі, мали на собі шоломи, марковані рашистським символом вторгнення в Україну – Z.

У Москві на Манежній площі поліція затримувала не лише малочисельних протестувальників проти війни, а й фактично випадкових перехожих. Схопили навіть дівчину, яка підійшла до журналістів, щоб висловити свою підтримку “військовій операції” Путіна в Україні.

Цікаво, що, як пише телеграм-канал “Сота”, 3 березня ця сама дівчина потрапила на відео під час затримання 80-річного правозахисника Лева Пономарьова, який протестував проти війни. Тоді вона кричала про те, що Пономарьов зрадив армію, Росію й таке інше.

Як і напередодні, активістів затримували навіть за мовчазний одиночний протест із аркушами паперу в руках. В одних випадках на них було написано “*** *****” (російські силовики якимось чином розуміють, що це не два зашифровані матюки, а слова “нет войне”), а в інших вони взагалі були порожніми – просто чисті білі листки.

Окрім того, якщо раніше в Росії затримували людей, що необачно поєднали в одязі жовтий та синій кольори (наприклад, кур’єра в жовтій куртці і з блакитним рюкзаком), то на цей раз особливо ревно хапали ще й за прив’язані до одягу чи сумок зелені стрічки – як символ антивоєнного протесту.

А в Бєлгороді затримали дівчину, яка просто собі стояла на площі з одним-єдиним жовтим тюльпаном.

Як “пояснювали” силовики, підставою для затримання людей стало те, що вони перебували “в зоні можливого проведення акції, не узгодженої з органами виконавчої влади”.

У Саратові затримали дівчину, яка стояла з плакатом “Діду, випий таблетки”. “Поліція безпомилково визначила, якому дідові вони потрібні”, – зауважив телеграм-канал SOTA.

До унікального ступеня абсурду дійшла ситуація в Іжевську, де поліцейські затримали групу росіян, які водили хороводи й співали пісню “Хай завжди буде сонце” (!).

Читайте також:
У Росії відбулися протести проти війни з Україною: понад 3,5 тисячі затриманих

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна