Росіяни примусово ведуть захоплене українське рятувальне судно “Сапфір” у Севастополь

Російські окупаційні війська примусово транспортують українське рятувальне судно “Сапфір” у Севастополь.

Про це вдень у середу, 9 березня, повідомила пресслужба Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Капітан “Сапфіра”, якому дали можливість зв’язатися з Адміністрацією морських портів України, повідомив, що захоплене судно транспортують у порт окупованого Севастополя.

Він уточнив, що на борту перебувають “зелені чоловічки”, які тримають екіпаж “під дулами”.

Цивільне рятувальне судно “Сапфір” перебуває на балансі морської пошуково-рятувальної служби України. Функції командування взяв на себе російський капітан, який прибув на судно.

Одеський координаційно-рятувальний центр звернувся до російських військових кораблів із позивними “Бугель-490”, “Кас”, “Аргумент”, “Бульба”, “Гусар”, “Витал”.

“Вами незаконно захоплено та утримується українське рятувальне судно “Сапфір”, яке перебувало в територіальних водах України в районі острова Зміїний. Ваші дії незаконні. Це прояв слабкості і класифікується як піратське захоплення. Ви порушили всі норми міжнародного морського права і ведення бойових дій на морі. Вимагаємо негайно звільнити рятувальне судно “Сапфір” і не перешкоджати його слідуванню в порт Одеси. Захоплення цивільного судна вкотре підтверджує, що у російських військових немає честі. Розв’язавши війну, ви прикриваєтеся цивільними. Це чергова ганебна сторінка вашого воєнно-морського флоту. Вам не змити цю ганьбу ніколи”, – ішлося у зверненні.

Нагадаємо, 26 лютого до Зміїного відправляли цивільне судно “Сапфір” із двома священниками та їхніми помічниками, але росіяни їх захопили.

Читайте також:
Морпіхи і прикордонники зі Зміїного живі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна