Чорнобильська АЕС повністю знеструмлена, – “Укренерго”

Чорнобильська АЕС повністю знеструмлена діями російських окупантів.

Про це в середу, 9 березня, повідомив системний оператор НЕК “Укренерго”.

“Унаслідок ворожих дій російських окупантів повністю знеструмлена Чорнобильська АЕС! Бойові дії тривають, що унеможливлює ремонтні роботи та відновлення енергопостачання”, – йдеться у повідомленні НЕК.

Як пояснюють в Енергоатомі, “на сховищі відпрацьованого ядерного палива зберігається близько 20 тисяч відпрацьованих паливних збірок. Вони потребують постійного охолодження, яке можливе лише за наявності електропостачання.

Якщо ж його не буде, то насоси не виконуватимуть охолодження. Як наслідок – зросте температура в басейнах витримки, виникне паріння і вихід радіоактивних речовин у довкілля. Вітром радіоактивну хмару може перенести в інші регіони України, Білорусі, Росії, Європи.

Крім того, не працюватиме вентиляція на об‘єкті. Весь персонал, який там перебуває, отримає небезпечну дозу випромінювання.

Також не працює система пожежогасіння, і це величезний ризик у разі пожежі, що може статися внаслідок потрапляння снаряду.

Наразі тривають бойові дії, що робить неможливим проведення ремонтних робіт та відновлення енергоживлення”, пише “Радіо Свобода”.

Як повідомлялося, військові РФ захопили територію зони відчуження ЧАЕС.

Раніше Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) констатувало припинення дистанційного передання даних зі встановлених на Чорнобильській АЕС систем контролю над дотриманням гарантій. “Наразі ніхто не розуміє, що відбувається в Чорнобилі та що загрожує регіону. Вкрай небезпечна ситуація”, – зазначили у МАГАТЕ.

Читайте також:
Ситуація на АЕС: голова МАГАТЕ готовий приїхати в Чорнобиль для переговорів з обома сторонами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна